Jeżyny na ból
Są niskokaloryczne i mają szeroką paletę zalet. Dlatego warto je jeść i pić. Napary można robić z liści i owoców.
Herbata z liści jeżyn
Pomocna w chorobach reumatycznych oraz schorzeniach żołądka i jelit. Dwie łyżki suszonych liści zalej szklanką wrzącej wody. Pij dwie szklanki naparu dziennie, małymi porcjami.
Napar z liści i kwiatów jeżyny
Na miażdżycę i nadciśnienie. Dwa dag liści i kwiatów jeżyny zalej 400 ml wrzącej wody i parz przez cztery godziny. Pij trzy razy dziennie po 100 ml na 30 minut przed posiłkiem.
Lecznicza nalewka z liści jeżyny
Na bóle reumatyczne. Pięć dag zdrowych liści zalej 1/2 l czystej wódki, szczelnie zamknij. Zostaw w ciemnym miejscu. Po tygodniu nalewkę można stosować do wcierania w bolące stawy lub do okładów.
Na lepsze trawienie
Przejrzałe owoce poprawiają trawienie. Są też niskokaloryczne - garść jeżyn to tylko 46 kcal, więc możemy je bez obaw zajadać. Poza tym pomagają na zaparcia.
Zobacz także: