Jeżyny: Siła antyoksydantów
Budowę mają podobną do malin, ale są od nich o niebo zdrowsze. A wygrywają głównie kolorem. Podobnie jak inne ciemnofioletowe i czarne owoce, jeżyny są skarbnicą antyoksydantów. Związków, które hamują procesy nowotworowe, zapobiegają rozwojowi cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, a także hamują przedwczesne starzenie komórek. Nie tylko skóry, ale też mózgu. Dlaczego jeżyny są idealnym owocem w diecie cukrzycowej? I z jakich powodów powinny sięgać po nie zwłaszcza kobiety? Wyjaśniamy!
Jeżyny: idealne w diecie odchudzającej
Te soczyste i słodkie owoce są doskonałym wyborem dla wszystkich, którym potrzebne jest wsparcie w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jeżyny obfitują w błonnik, którego wpływ na korektę sylwetki jest niebagatelny. Wypełniając żołądek, błonnik zapobiega przejadaniu się i utrwala uczucie sytości. Jest doskonałym katalizatorem metabolicznym i budzikiem dla rozleniwionych jelit. Stymulując ruchy perystaltyczne, sprzyja usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Niweluje zaparcia.
Jeżyny: działanie kardioprotekcyjne
Trzeba zaznaczyć, że nadwaga i otyłość są poważnym obciążeniem dla serca. A obecny w diecie błonnik, zmniejszając wchłanianie niezdrowych tłuszczów, redukuje ryzyko chorób serca, takich jak nadciśnienie czy miażdżyca.
Ale błonnik to dopiero początek jeżynowych zasług dla serca. Owoce obfitują w antocyjany, które zwiększając elastyczność naczyń włosowatych, wzmacniają i odtruwają serce. Mają też pokaźne dawki witaminy C. Ta powszechnie znana strażniczka odporności jest silnym antyoksydantem, który dba o niezakłóconą prace najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele, czyli serca.
Jeżyny dla diabetyków
Osoby żyjące z insulinoopornością i cukrzycą są nagminnie bombardowane zakazami. Jeżyny są produktem, który warto wykorzystać do odwrócenia tego nieprzyjemnego trendu. Wszak lepiej koncentrować się na tym, co nam służy. A jeżyny są zalecane diabetykom z kilku powodów. Wygrywają wspomnianą już wysoką zawartością błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów i sprzyja stabilizowaniu poziomu cukru we krwi. Mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii.
Jeżyny: działanie antynowotworowe
Jedna jeżyna nie zadziała, ale suma dobrych decyzji żywieniowych ma dla zdrowia kluczowe znaczenie. Żyjemy w bardzo zanieczyszczonym środowisku. Najlepsze, co możemy zrobić, to jak najczęściej sięgać po produkty, które obfitują w antyoksydanty. Czarne, granatowe i fioletowe owoce oraz warzywa mają ich najwięcej. Jeżyny są w ścisłej czołówce tej stawki. Zostały wyróżnione na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli w zestawieniu produktów, które chronią przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu (wolnych rodników).
Jeżyny w diecie kobiety
Dzięki zawartości fitoestrogenów, czyli naturalnych estrogenów roślinnych (podobnych do żeńskich hormonów), jeżyny łagodzą przykre dolegliwości wynikające z zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Ograniczają też objawy menopauzy. W tym najbardziej dokuczliwe, czyli uderzenia gorąca.
Ewa Koza, mamsmak.com
***
Zobacz również: