Kakao wydłuża życie
Ziarna kakaowca to bogactwo witamin: żelaza, magnezu, cynku, selenu, chromu i potasu. 30 g kakao w pełni zaspokaja nasze zapotrzebowanie na żelazo.
Indianie Kuna piją 40 filiżanek napoju bogów tygodniowo i nie wiedzą, co to choroby serca, rak i cukrzyca. Możesz podążyć ich tropem.
Kakao zapobiega chorobom układu krążenia. To zasługa flawanoli, związków chemicznych, które działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie.
Poprawia wzrok. Kilka kawałków czekolady dziennie o wysokiej zawartości kakao wyostrza wzrok.
Odwraca pogarszanie pamięci. Starsze osoby powinny zjadać dziennie 1-2 kostki gorzkiej czekolady, by zahamować ten proces.
Podnosi poziom hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Dlatego można skusić się na małą ilość przed snem, by błogo nam się zasypiało.
Szklanka kakao dzięki zawartości teobrominy stawia na nogi lepiej niż kawa. Zdaniem naukowców dobrze jest połączyć kawę z kakao. Taki duet
wpływa korzystnie na mózg i uspokaja. Do filiżanki kawy dodaj 1 kostkę czekolady (minimum 70 proc.) lub wsyp łyżeczkę gorzkiego kakao.