Kandydoza - jak jej uniknąć?
Zakażeniu sprzyja obniżona odporność, zła dieta i stosowanie antybiotyków.
Z drożdżakami stykamy się niemal bez przerwy. Rodzaj Candida obejmuje bowiem ponad 350 gatunków grzybów. Znajdują się one w organizmach ssaków, ptaków, owadów, ryb. Występują np. w miodzie, nektarze i winogronach. Grzyby Candida zamieszkują w glebie, wodzie słodkiej i morskiej oraz... kurzu.
Nosicielem grzybów Candida może być każdy
Drożdżaki z rodzaju Candida są również normalnym składnikiem flory przewodu pokarmowego oraz układu moczowo-płciowego człowieka, nie czyniąc nam krzywdy. Dopiero w sprzyjających okolicznościach mogą wywołać chorobę.
Dzieje się tak wówczas, gdy zostanie zaburzona równowaga flory bakteryjnej i spada liczba korzystnych dla naszego zdrowia bakterii. Dochodzi do tego podczas spadku odporności organizmu (z różnych powodów). Grzyby atakują także wówczas, gdy dobroczynne bakterie giną po kuracji antybiotykowej. Zakażeniu kandydozą sprzyja np. chemioterapia.
To powszechne schorzenie ma bardzo wiele odmian
Rodzajem kandydozy są zarówno afty w ustach, jak i grzybica pochwy. Choroba może zaatakować nagle, jej objawy są wówczas bardzo silne. Bywa jednak i tak, że dolegliwości są dość łagodne, schorzenie utrzymuje się wiele tygodni, a nawet miesięcy, czyli ma charakter przewlekły. Drożdżaki mogą zaatakować tylko jeden narząd (miejscowo) lub cały układ (np. pokarmowy). Zdecydowaną większość kandydoz (grzybic) u ludzi wywołuje grzyb drożdżopodobny z gatunku Candida albicans. Najkorzystniejsze warunki do ich rozwoju są w pochwie. Jest tam bowiem ciepło, ciemno, wilgotno. To właśnie nawracająca grzybica pochwy jest najczęstszą i najbardziej uciążliwą kandydozą.
Drożdżaki mogą być groźne, gdy jesteśmy osłabione
Grzyby atakują, gdy układ odpornościowy jest osłabiony. Dlatego, aby uniknąć choroby, należy dbać o odpowiednią wzmacniającą dietę.
Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w diecie (zwłaszcza słodyczy) może prowadzić do nadmiernego namnażania się grzybów (drożdżaków) w pochwie i infekcji, czyli grzybicy. l
Zadbaj, aby twój jadłospis był kolorowy (dosłownie!). Pomarańczowe warzywa (np. papryka) zawierają beta-karoten. Z niego powstaje witamina A biorąca udział w budowaniu przeciwciał odpornościowych.
W pomidorach, a zwłaszcza jego przetworach - sosach, keczupie - znajduje się likopen. To silny przeciwutleniacz, który niszczy wolne rodniki, a tym samym wzmacnia odporność. Żółte owoce (cytryny, mandarynki) to bogactwo witaminy C koniecznej m.in. do wzmacniania błon śluzowych - pierwszej linii obrony przed szkodliwymi drobnoustrojami.
Zadbaj o jadłospis i zdrowy styl życia
Dieta to jeden z filarów wzmacniania odporności. Oprócz tego bardzo ważne jest hartowanie, aktywność fizyczna i relaks.
Codziennie znajdź pół godziny na ruch - spacer, jazdę na rowerze, pływanie. Aktywność fizyczna pobudza układ odpornościowy do produkcji białych ciałek krwi (leukocytów). Zwalczą one drożdżaki, jeśli zaczną się nadmiernie mnożyć.
Wysypiaj się - zmęczenie osłabia układ odpornościowy, wówczas łatwiej dochodzi do infekcji, także do grzybicy.
Jeśli chorujesz i bierzesz antybiotyki, zawsze przyjmuj też probiotyki.
Leczenie kandydozy nie zawsze jest proste
Jeśli dojdzie do ataku grzybów i rozwoju infekcji, jej objawy są najczęściej nie do przeoczenia (patrz - ramka, punkt 5). Lekarz na tej podstawie przepisuje odpowiednie leki. Miejscowo stosuje się maści przeciwgrzybicze, w wypadku grzybicy pochwy tabletki dopochwowe zawierające substancje grzybobójcze (np. nystatynę, clotrimazol, flukonazol, ketokonazol i inne). Niekiedy konieczne jest stosowanie doustnych leków przeciwgrzybiczych. U niektórych osób kandydoza często nawraca. Jest to niezwykle uciążliwe, zwłaszcza w wypadku grzybicy pochwy. W tym przypadku bardzo starannie należy przestrzegać zasad dotyczących higieny intymnej.
Na co dzień do podmywania się wystarczy sama ciepła woda, ewentualnie z płynem do higieny intymnej o kwaśnym pH, bez substancji zapachowych. Nie wolno robić irygacji pochwy, chyba że zleci je lekarz. Jeśli masz wybór, wybierz prysznic zamiast kąpieli w wannie.
Objawy zakażenia grzybami Candidia
Jama ustna - białawe, niewielkie plamki na błonach śluzowych to oznaka drożdżycy. Po ich starciu pojawiają się czerwone, bolesne nadżerki, które krwawią.
Kąciki ust (zajady) - o zakażeniu drożdżakami świadczy pękający naskórek w kącikach ust, potem pojawiają się strupy i stan zapalny. Zajady są bardzo bolesne.
Paznokcie - choroba zaczyna się od wałów paznokciowych (skóry okalającej płytkę). Są one zaczerwienione, obrzęknięte, bolą przy ucisku. Z okolicy między wałem paznokciowym a płytką wypływa ropa. Z czasem choroba może przejść na płytkę. Paznokieć staje się wtedy matowy, szorstki, pojawiają się na nim bruzdy.
Skóra - objawem kandydozy są tzw. wyprzenia drożdżakowe w fałdach skóry (w pachach, pachwinach, pod biustem itp.). Pojawia się stan zapalny, skóra jest zaczerwieniona, czasem pokryta też białawym nalotem, krostkami i grudkami.
Pochwa - o grzybicy pochwy świadczą: biała wydzielina o grudkowatej konsystencji oraz zapachu drożdży, pieczenie, silne swędzenie, uczucie suchości w pochwie, obrzęk i zaczerwienienie warg sromowych, ból podczas lub po stosunku.
Jelita - zakażenie objawia się dolegliwościami takimi jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunki lub zaparcia.
Więcej porad: