Kapusta nie tuczy
Kapusta jest bogata w witaminy, ale jednocześnie ciężko strawna. Co jeszcze musisz o niej wiedzieć?
Francuzi twierdzą, że kapusta jest doskonałym lekiem przeciw obrzękom spowodowanym zatrzymaniem wody w organizmie. Amerykańscy naukowcy uważają, że codzienne spożywanie kapusty zapobiega chorobom jelita grubego, a Szwajcarzy przygotowali nawet gotowe preparaty z jej soku.
Warzywo to jest bogate
- w witaminy: C, nieomal komplet B, A (10000 j.m. w 100 gramach), cenne i rzadkie witaminy E i K oraz
- sole mineralne - wapń, potas, magnez, siarka (świetna na cerę paznokcie i włosy), arsen (bardzo rzadki w produktach, a w minimalnych dawkach konieczny dla zdrowia) i żelazo.
Świeży sok i liście
Sok wspomaga leczenie wrzodów żołądka i anemii, natomiast świeże liście ogrzane w gorącej wodzie, lekko sprasowane, stosuje się jako okłady na szyję i dekolt w przypadku przewlekłych infekcji gardła.
Kapusta bez względu na rodzaj byłaby bezcenną i zdrową jarzyną, gdyby była lżej strawna i nie fermentowała w żołądku, powodując wzdęcia i gazy. Dlatego nie nadaje się dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym oraz chorą wątrobą.
Gotowana natomiast lub duszona traci swe właściwości lecznicze. Zalecana jest osobom otyłym, gdyż zaspokoi ich głód bez odkładania zbędnych kalorii: 100 g zawiera tylko 40 kalorii.
(EK)