Kasza jaglana na katar, zatoki, spojówki i nerki
Jagły są najstarszą znaną nam kaszą, którą otrzymuje się z prosa.
Ma dużo białka, witaminę E, z grupy B oraz lecytynę (wpływa na pracę mózgu). Da nam żelazo (zapobiega anemii) i krzem (dba o zdrowe stawy, włosy i przemianę materii). Nie zawiera glutenu.
Działa zasadowo, poleca się ją miłośnikom dań mięsnych.
Na co pomoże? Gotowana kasza jaglana pomaga walczyć z wirusami, leczy stany zapalne błon śluzowych, zmniejsza ilość wydzieliny w katarze i kaszlu. Oczyści nerki i wątrobę, pomaga w chorobach układu krążenia, miażdżycy.
Jak gotować? 0,5 szklanki kaszy płucz starannie, przelej wrzątkiem, zalej 1-1,5 szklanki wody, gotuj powoli ok. 30 min. 5 min przed końcem możesz dodać pokrojone jabłko, kilka rodzynek i moreli oraz orzechy. Nie dosładzaj.
Odwar na zapalenie spojówek: łyżkę opłukanej kaszy jaglanej zalej 250 ml wrzątku, gotuj 15 min, odstaw na 2 godz. Odwar przecedź, przemywaj nim oczy kilka razy dziennie.
Napar na zapalenie pęcherza i nerek: 1/3 szklanki kaszy opłucz, zalej litrem wrzątku, odstaw na noc. Powstałą zawiesinę pij kilka razy dziennie po 1/3 szklanki.