Kiedy sięgnąć po pomarańcze?
Ojczyzną prawie wszystkich cytrusów jest Azja południowo-wschodnia. Stamtąd rozpowszechniły się ona prawie na cały świat.
Pomarańcza może być słodka (Citrus sinensis L.), zwana chińską, albo kwaśna (Citrus aurantium). Owoce pomarańczy kwaśnej nie posiadają wartości deserowej, można je natomiast wykorzystywać na przetwory, w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i gorzelniczym.
O tym, że pomarańcza ma smaczne, pożywne owoce wiedzą wszyscy, ale nie wszyscy wiedzą, że mają one również właściwości lecznicze. Jeżeli chodzi o pomarańcze słodką to miąższ jej owoców zawiera znaczne ilości kwasu cytrynowego (do 20 proc.), cukrów (do 12 proc.) i witaminy C, A, P, B1 i B2, a oprócz tego pektyny i składniki mineralne (fosfor, potas, wapń).
Łupina i liście bogate są w olejki eteryczne. Łupina zawiera także pektyny, karoten i kwas pomarańczowy - które przejawiają właściwości przeciwmiażdżycowe, wzmagające czynność jelit, zapobiegają procesom gnilnym w przewodzie pokarmowym.
Sok wskazany jest przy schorzeniach wątroby, na obniżenie gorączki, jako środek przeciw szkorbutowy, a pomocniczo również w stwardnieniu tętnic i nadciśnieniu tętniczym. Ponadto zapobiega zaparciom i poprawia trawienie. Jedynym przeciwwskazaniem jest nadkwaśność i choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
Jeżeli chodzi o właściwości pomarańczy kwaśnej, to wyciągi z jej owocni dodatnio oddziałują na proces trawienia - pobudzając go i ułatwiając przyswajanie składników pokarmowych. Nie bez znaczenia jest również ich działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Prócz tego, ze względu na zawartość witaminy P, korzystnie wpływają na szczelność ścianek naczyń włosowatych.
Więcej porad: