Kiszona kapusta na lepszą odporność. Ukiś ją sama
Jeśli nie masz nadciśnienia albo chorych nerek i serca, możesz jeść ją codziennie. Uchroni cię przed infekcjami.
Składniki:
- 2 większe główki białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 10 dag soli
- 2 łyżki kminku.
Przygotowanie
Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wsyp do dużej miski. Dodaj sól i kminek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny. W tym czasie przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz, umyj i wytrzyj pokrywki.
Kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość, lekko ją odciśnij z nadmiaru soku i wkładaj do słoików dość ciasno ją ugniatając. Ważne! Nie wyciskaj z kapusty całego soku, bo po ukiszeniu będzie zbyt sucha.
Najważniejsze jest dokładne ubijanie kolejnych warstw w słoikach, tak aby nie pozostawało w nich powietrze. Napełnione do 3/4 wysokości zakręć i wynieś do piwnicy. Uwaga! Aby zapobiec rdzewieniu pokrywek, warto przed zakręceniem słoik nakryć kawałkiem folii spożywczej. Kapusta będzie gotowa do jedzenia po 2-3 tygodniach.
Zobacz również: