Kiszony czosnek: Jak go przygotować?

Właściwości czosnku znane i stosowane w medycynie naturalnej są od stuleci. Ale to nie wszystko! Odpowiednio przyrządzony czosnek sprawdzi się jako aromatyczny dodatek do wielu dań.

Kiszony czosnek to idealny dodatek do dań
Kiszony czosnek to idealny dodatek do dań123RF/PICSEL

Czosnek to naturalny antybiotyk i sprzymierzeniec w walce z różnego rodzaju infekcjami. Niestety, smak surowego czosnku nie należy do najprzyjemniejszych. Jest jednak sposób, aby poprawić ten konkretny walor dzięki kiszeniu.

Poddanie czosnku temu procesowi sprawi, że będzie delikatniejszy w smaku. Nie tylko warzywo nabierze niezwykłych właściwości, ale również woda, w której będzie fermentować. Taki płyn można regularnie popijać, a tym samym dostarczać organizmowi bakterii probiotycznych.

Jak zakisić czosnek?

Przygotuj czysty słoiczek i umieść w nim czosnek oraz korzeń chrzanu, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, koper oraz gorczycę. Całość zalej przegotowaną wodą z dodatkiem soli, zakręć szczelnie słoik i odłóż na trzy tygodnie. Nie stosuj na kiszonym czosnku pasteryzacji, ponieważ możesz go tym sposobem pozbawić cennych składników odżywczych.

Jedzenie kiszonego czosnku wpływa zbawiennie na organizm
Jedzenie kiszonego czosnku wpływa zbawiennie na organizm123RF/PICSEL

Właściwości kiszonego czosnku

Czosnek bogaty jest w allicynę, która hamuje rozwój grzybów i bakterii. Jest więc nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale również przeciwutleniaczem - może wspomóc hamowanie rozwoju nowotworów oraz procesów starzenia.

Kiszony czosnek poprawia również florę bakteryjną jelit, wymiata toksyny z organizmu i zwiększa ogólną odporność.

Zobacz także:

Lepiej z puszki niż wcale. Na nadmiar soli jest prosty sposóbInteria.tv
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas