Kolejny powód, by zamienić biały chleb na pełnoziarnisty

Dietetycy od dawna zalecają, by białe pieczywo zastępować pełnoziarnistym. Wyniki przeprowadzonych ostatnio badań, mogą posłużyć im za kolejny argument. Eksperci z kanadyjskiego Uniwersytetu Simona Frasera wykazali, że nadmierne spożywanie produktów z rafinowanych ziaren, znaczącą zwiększa ryzyko zawału.

123RF/PICSEL

Kolejny powód, by zamienić biały chleb na pełnoziarnisty

Rafinacja to proces oczyszczania ziaren, dzięki któremu mąka nabiera estetycznej, białej barwy. Ceną za miły dla oka kolor jest jednak utrata cennych  składników, które wspomagają trawienie i przyswajanie skrobi.
„Badanie to potwierdza wcześniejsze prace wskazujące, że zdrowa dieta obejmuje ograniczenie nadmiernie przetworzonej i rafinowanej żywności” – komentuje na łamach „Daily Mail” profesor Scott Lear, kierujący zespołem badawczym.

Badania przeprowadzono na grupie ok. 130 tys. osób z całego świata.
Chodzi nie tylko o chleb, ale również o makarony, croissanty, ciastka i wszystkie inne produkty, wypiekane przy wykorzystaniu mąki z rarfinowanych ziaren.
Skutki nadmiernego spożywania produktów z rafinowanej mąki mogą być fatalne dla zdrowia. Jak wynika z badań, przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Simona Frasera, osoby spożywające więcej niż siedem porcji tego rodzaju żywności dziennie, były o 33 proc. bardziej narażone na wystąpienie zawału serca i o 47 proc. na wystąpienie udaru. Ryzyko przedwczesnej śmierci rosło zaś o 27 proc.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas