Kto rozpętał jajeczną aferę?

Pokoleniu naszych babć nie przyszłoby nawet do głowy, że jajko może być produktem kontrowersyjnym. Co takiego się stało, że na pewien czas zostało zrzucone z piedestału? Jaki jest dziś jego statut? Zdrowe czy nie?

article cover
123RF/PICSEL

Kto rozpętał jajeczną aferę?

Mija kolejne pięć lat i badacze mają dowody na to, że niskotłuszczowa dieta wcale nie chroni przed zawałami serca. Tym, co zagraża, jest wszechobecny cukier, a ten występuje w większości pokarmów ubogich w tłuszcze (by je jeść muszą nam przecież smakować, producenci żywności obficie wzbogacają cukrem swoje produkty). 

Okazuje się, że brak tłuszczów może być przyczyną nadmiaru… tłuszczu, tyle, że w naszym organizmie. Nieszczęsny cukier, oprócz dodawania nam niechcianych kilogramów, ma właściwości prozapalne. Nie tylko powoduje otyłość, ale też zwiększa ryzyko zawałów serca, których za wszelką cenę chcemy uniknąć.
Średnio raz na pięć lat zmieniają się zalecania medyków, dotyczące zdrowego stylu życia, w tym odżywiania. Po 2000 roku następuje moda na dietę ubogą w tłuszcze – wszystko po to, by obniżyć cholesterol odpowiedzialny za wzrost ryzyka zawałów serca.
Bogatsi w nową wiedzę, nie rezygnujemy z jajek, tym bardziej, że podać je możemy na kilkanaście różnych sposobów. Nie tylko na twardo, miękko, jako sadzone czy jajecznicę. Można zrobić z nich pyszną pastę kanapkową, albo zachwycić się połączeniem ich smaku z sosem pomidorowym i papryką, w daniu takim jak szakszuka.

Dwie czerwone papryki wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem na patelni (powinna być dosyć głęboka). Dodajemy puszkę pomidorów, lub sos pomidorowy, doprawiamy kuminem i solą. Gotujemy na średnim ogniu (około 10 minut). Następnie wbijamy jajka, a całość przykrywany pokrywką i czekamy, aż białka się zetną. Danie posypujemy świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
W 2018 roku jajka wracają do łask. Nikt nie mówi, że są za tłuste i mają za dużo cholesterolu. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje jedzenie dziesięciu w tygodniu, amerykańska Akademia Żywności i Leków również zachęca do ich spożywania.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas