Kto rozpętał jajeczną aferę?

article cover
123RF/PICSEL

Kto rozpętał jajeczną aferę?

Mija kolejne pięć lat i badacze mają dowody na to, że niskotłuszczowa dieta wcale nie chroni przed zawałami serca. Tym, co zagraża, jest wszechobecny cukier, a ten występuje w większości pokarmów ubogich w tłuszcze (by je jeść muszą nam przecież smakować, producenci żywności obficie wzbogacają cukrem swoje produkty). Okazuje się, że brak tłuszczów może być przyczyną nadmiaru… tłuszczu, tyle, że w naszym organizmie. Nieszczęsny cukier, oprócz dodawania nam niechcianych kilogramów, ma właściwości prozapalne. Nie tylko powoduje otyłość, ale też zwiększa ryzyko zawałów serca, których za wszelką cenę chcemy uniknąć.
Mija kolejne pięć lat i badacze mają dowody na to, że niskotłuszczowa dieta wcale nie chroni przed zawałami serca. Tym, co zagraża, jest wszechobecny cukier, a ten występuje w większości pokarmów ubogich w tłuszcze (by je jeść muszą nam przecież smakować, producenci żywności obficie wzbogacają cukrem swoje produkty). Okazuje się, że brak tłuszczów może być przyczyną nadmiaru… tłuszczu, tyle, że w naszym organizmie. Nieszczęsny cukier, oprócz dodawania nam niechcianych kilogramów, ma właściwości prozapalne. Nie tylko powoduje otyłość, ale też zwiększa ryzyko zawałów serca, których za wszelką cenę chcemy uniknąć. 123RF/PICSEL
Średnio raz na pięć lat zmieniają się zalecania medyków, dotyczące zdrowego stylu życia, w tym odżywiania. Po 2000 roku następuje moda na dietę ubogą w tłuszcze – wszystko po to, by obniżyć cholesterol odpowiedzialny za wzrost ryzyka zawałów serca.
Średnio raz na pięć lat zmieniają się zalecania medyków, dotyczące zdrowego stylu życia, w tym odżywiania. Po 2000 roku następuje moda na dietę ubogą w tłuszcze – wszystko po to, by obniżyć cholesterol odpowiedzialny za wzrost ryzyka zawałów serca. 123RF/PICSEL
Bogatsi w nową wiedzę, nie rezygnujemy z jajek, tym bardziej, że podać je możemy na kilkanaście różnych sposobów. Nie tylko na twardo, miękko, jako sadzone czy jajecznicę. Można zrobić z nich pyszną pastę kanapkową, albo zachwycić się połączeniem ich smaku z sosem pomidorowym i papryką, w daniu takim jak szakszuka. Dwie czerwone papryki wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem na patelni (powinna być dosyć głęboka). Dodajemy puszkę pomidorów, lub sos pomidorowy, doprawiamy kuminem i solą. Gotujemy na średnim ogniu (około 10 minut). Następnie wbijamy jajka, a całość przykrywany pokrywką i czekamy, aż białka się zetną. Danie posypujemy świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Bogatsi w nową wiedzę, nie rezygnujemy z jajek, tym bardziej, że podać je możemy na kilkanaście różnych sposobów. Nie tylko na twardo, miękko, jako sadzone czy jajecznicę. Można zrobić z nich pyszną pastę kanapkową, albo zachwycić się połączeniem ich smaku z sosem pomidorowym i papryką, w daniu takim jak szakszuka. Dwie czerwone papryki wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem na patelni (powinna być dosyć głęboka). Dodajemy puszkę pomidorów, lub sos pomidorowy, doprawiamy kuminem i solą. Gotujemy na średnim ogniu (około 10 minut). Następnie wbijamy jajka, a całość przykrywany pokrywką i czekamy, aż białka się zetną. Danie posypujemy świeżą natką pietruszki lub kolendrą. 123RF/PICSEL
W 2018 roku jajka wracają do łask. Nikt nie mówi, że są za tłuste i mają za dużo cholesterolu. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje jedzenie dziesięciu w tygodniu, amerykańska Akademia Żywności i Leków również zachęca do ich spożywania.
W 2018 roku jajka wracają do łask. Nikt nie mówi, że są za tłuste i mają za dużo cholesterolu. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje jedzenie dziesięciu w tygodniu, amerykańska Akademia Żywności i Leków również zachęca do ich spożywania. 123RF/PICSEL
Jajka są niezwykle cenne odżywczo ze względu na zawarte w nich aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie. Znajdziemy w nich ponadto cały pakiet witamin: A, D, E, K i lecytynę, która pomaga rozbijać tłuszcze i cholesterol na małe cząstki, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy. Lecytyna ma także pośredni wpływ na regulowanie ciśnienia krwi. Niech więc jajka zagoszczą w naszej diecie na stałe i staną się produktem niezbędnym. O tym przecież wiedziały doskonale nasze babcie. *** Katarzyna Skrzynecka nominowana jest w plebiscycie Telekamery 2021 w kategorii "Juror". Głosuj online. Głosowanie trwa do 11 lutego.
Jajka są niezwykle cenne odżywczo ze względu na zawarte w nich aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie. Znajdziemy w nich ponadto cały pakiet witamin: A, D, E, K i lecytynę, która pomaga rozbijać tłuszcze i cholesterol na małe cząstki, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy. Lecytyna ma także pośredni wpływ na regulowanie ciśnienia krwi. Niech więc jajka zagoszczą w naszej diecie na stałe i staną się produktem niezbędnym. O tym przecież wiedziały doskonale nasze babcie. *** Katarzyna Skrzynecka nominowana jest w plebiscycie Telekamery 2021 w kategorii "Juror". Głosuj online. Głosowanie trwa do 11 lutego. 123RF/PICSEL
Jajka znikają z naszych śniadań (takie przynajmniej są zalecenia lekarzy). Na stołach goszczą płatki śniadaniowe i inne produkty bogate w węglowodany. Pięć lat później medycyna znowu idzie do przodu. Badania pokazują, że ryzyko zawałów serca jest związane przede wszystkim ze stanami zapalnymi i należy starać się, by nie dopuścić do ich powstawania w organizmie.
Jajka znikają z naszych śniadań (takie przynajmniej są zalecenia lekarzy). Na stołach goszczą płatki śniadaniowe i inne produkty bogate w węglowodany. Pięć lat później medycyna znowu idzie do przodu. Badania pokazują, że ryzyko zawałów serca jest związane przede wszystkim ze stanami zapalnymi i należy starać się, by nie dopuścić do ich powstawania w organizmie. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?