Kwas foliowy jest ważny także w dojrzałym wieku

article cover
123RF/PICSEL

Kwas foliowy jest ważny także w dojrzałym wieku

Aby produkty miały jak najwięcej kwasu foliowego: przechowuj je w ciemnym miejscu, ponieważ kwas foliowy utlenia się pod wpływem światła. Spożywaj je na surowo lub gotuj krótko na małym ogniu. Witamina ta jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Źródło: Tele Tydzień
Aby produkty miały jak najwięcej kwasu foliowego: przechowuj je w ciemnym miejscu, ponieważ kwas foliowy utlenia się pod wpływem światła. Spożywaj je na surowo lub gotuj krótko na małym ogniu. Witamina ta jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Źródło: Tele Tydzień
Warto jest jeść również korzenie i liście pietruszki, ciecierzycę, żółtko jaja kurzego, brukselkę, brokuły, jarmuż oraz szparagi
Warto jest jeść również korzenie i liście pietruszki, ciecierzycę, żółtko jaja kurzego, brukselkę, brokuły, jarmuż oraz szparagi123RF/PICSEL
Organizm nie potrafi sam wytwarzać tej ważnej witaminy, dlatego musimy ją na bieżąco dostarczać z dietą. Trudno przedawkować kwas foliowy, bo jego wchłanianie wcale nie jest takie proste. Najlepsze źródła kwasu foliowego to: szpinak, buraki, awokado, pomarańcz, nasiona słonecznika lub biała fasola.
Organizm nie potrafi sam wytwarzać tej ważnej witaminy, dlatego musimy ją na bieżąco dostarczać z dietą. Trudno przedawkować kwas foliowy, bo jego wchłanianie wcale nie jest takie proste. Najlepsze źródła kwasu foliowego to: szpinak, buraki, awokado, pomarańcz, nasiona słonecznika lub biała fasola. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?