Kwiaty, które na pewno ci zasmakują

Byliny wieloletnie posadź teraz, a cukinię i begonię wiosną. Kiedy zakwitną, będą piękną dekoracją ogrodu... i talerza.

Faszerowane kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak
Faszerowane kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak123RF/PICSEL

Juka

Nie ma dużych wymagań, potrzebuje tylko średnio żyznego zasadowego podłoża i niezbyt obfitego podlewania. Młode rośliny lepiej na zimę okryć.

Kwiaty smaż w cieście naleśnikowym z odrobiną miodu i szczyptą wanilii lub - jeśli lubisz pikantne desery - ostrą papryczką chili.

Cukinia 

Kwiaty cukinii rosną przy samej ziemi i nie jest łatwo je dobrze oczyścić. By ułatwić sobie pracę, rozłóż pod nimi wysuszoną trawę lub karton.

Wspaniale smakują faszerowane, np. serkiem z suszonymi pomidorami lub ryżem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas