Reklama

Reklama

Latem wzmocnisz wzrok

Te owoce powinnaś jeść codziennie.

Truskawki, borówki, jagody, morele działają skuteczniej niż cała armia kropelek do oczu. Chcesz wzmocnić wzrok, jedz je codziennie. Oczom szkodzi kurz, spaliny, ostre słońce, godziny spędzane przed komputerem i telewizorem. Gdy oczy są zmęczone - sięgamy po krople.

Ale wzrok lepiej wzmocnić od wewnątrz. Właśnie teraz, latem mamy pod ręką najwięcej świeżych produktów, które są naturalnymi źródłami bezcennych substancji odżywiających i chroniących oczy. Niestety, nasz organizm nie może ich gromadzić na zapas, dlatego w sezonie najlepiej jeść je regularnie.

Reklama

Owoce (truskawki, czy jagody) można także zamrażać (nie tracą właściwości pod wpływem niskiej temperatury) i przechowywać nawet kilka miesięcy. Dzięki temu także jesienią i zimą możemy dbać o swój wzrok.

Antocyjany

Są w borówkach i jagodach. Substancje te zwalczają wolne rodniki uszkadzające oczy, usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiają ukrwienie siatkówki. Chronią przed kurzą ślepotą. Stymulują wytwarzanie rodopsyny odpowiedzialnej za widzenie o zmroku. Krótkowidzom poprawią komfort widzenia. Jedz je surowe.

Witamina C

Zawarta w owocach kiwi, truskawkach i czarnych porzeczkach wspomaga działanie innych antyoksydantów, uszczelnia naczynia krwionośne odżywiające i dotleniające siatkówkę. Zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Dlatego po te owoce powinni sięgać seniorzy. Warto robić z nich musy, przecierając owoce przez gęste sito.

Beta-karoten

Brzoskwinie i nektarynki to źródła beta-karotenu, który organizm przekształca w wit. A. Jedz je, gdy codziennie pracujesz przy komputerze, długo oglądasz telewizję. Beta-karoten nie traci właściwości pod wpływem temperatury - brzoskwinie można jeść na ciepło, np. karmelizowane z lodami lub w cieście.

Zeaksantyna

Zawierają ją jeżyny, maliny, agrest. Jest składnikiem plamki żółtej (obszaru odpowiedzialnego za widzenie) w siatkówce oka. Zeaksantyna znajduje się w centralnej części siatkówki i zapobiega uszkodzeniom fotoreceptorów odpowiedzialnych za widzenie w dzień. Z luteiną działa jak wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne.

Ciemne winogrona i wino z nich dadzą nam resweratrol. To przeciwutleniacz, który poprawi mikrokrążenie w gałce ocznej. Może też zapobiegać angiogenezie, która towarzyszy retinopatii cukrzycowej. Te winogrona lepiej jeść ze skórką.


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy