Latem wzmocnisz wzrok

Te owoce powinnaś jeść codziennie.

Borówki
Borówki123RF/PICSEL

Truskawki, borówki, jagody, morele działają skuteczniej niż cała armia kropelek do oczu. Chcesz wzmocnić wzrok, jedz je codziennie. Oczom szkodzi kurz, spaliny, ostre słońce, godziny spędzane przed komputerem i telewizorem. Gdy oczy są zmęczone - sięgamy po krople.

Ale wzrok lepiej wzmocnić od wewnątrz. Właśnie teraz, latem mamy pod ręką najwięcej świeżych produktów, które są naturalnymi źródłami bezcennych substancji odżywiających i chroniących oczy. Niestety, nasz organizm nie może ich gromadzić na zapas, dlatego w sezonie najlepiej jeść je regularnie.

Owoce (truskawki, czy jagody) można także zamrażać (nie tracą właściwości pod wpływem niskiej temperatury) i przechowywać nawet kilka miesięcy. Dzięki temu także jesienią i zimą możemy dbać o swój wzrok.

Antocyjany

Są w borówkach i jagodach. Substancje te zwalczają wolne rodniki uszkadzające oczy, usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiają ukrwienie siatkówki. Chronią przed kurzą ślepotą. Stymulują wytwarzanie rodopsyny odpowiedzialnej za widzenie o zmroku. Krótkowidzom poprawią komfort widzenia. Jedz je surowe.

Witamina C

Zawarta w owocach kiwi, truskawkach i czarnych porzeczkach wspomaga działanie innych antyoksydantów, uszczelnia naczynia krwionośne odżywiające i dotleniające siatkówkę. Zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Dlatego po te owoce powinni sięgać seniorzy. Warto robić z nich musy, przecierając owoce przez gęste sito.

Beta-karoten

Brzoskwinie i nektarynki to źródła beta-karotenu, który organizm przekształca w wit. A. Jedz je, gdy codziennie pracujesz przy komputerze, długo oglądasz telewizję. Beta-karoten nie traci właściwości pod wpływem temperatury - brzoskwinie można jeść na ciepło, np. karmelizowane z lodami lub w cieście.

Zeaksantyna

Zawierają ją jeżyny, maliny, agrest. Jest składnikiem plamki żółtej (obszaru odpowiedzialnego za widzenie) w siatkówce oka. Zeaksantyna znajduje się w centralnej części siatkówki i zapobiega uszkodzeniom fotoreceptorów odpowiedzialnych za widzenie w dzień. Z luteiną działa jak wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne.

Ciemne winogrona i wino z nich dadzą nam resweratrol. To przeciwutleniacz, który poprawi mikrokrążenie w gałce ocznej. Może też zapobiegać angiogenezie, która towarzyszy retinopatii cukrzycowej. Te winogrona lepiej jeść ze skórką.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas