Reklama

Reklama

Lawenda ukołysze do snu i ułatwi trawienie

Znali i cenili ją już starożytni Grecy i Rzymianie, pokochali Francuzi. Dziś spotkamy ją na wszystkich kontynentach, jej odmiany rosną nawet w Szwecji.

Lawenda znalazła zastosowanie w ziołolecznictwie oraz przemyśle kosmetycznym.

Co zawiera? Surowcem zielarskim są kwiaty i ziele. Najcenniejszymi substancjami czynnymi lawendy są olejki eteryczne. Zawiera także garbniki, kwasy organiczne, kumaryny i sole mineralne.

Olejek lawendowy bardzo rzadko uczula.

Na co pomaga? Działanie lawendy w aromaterapii zna każdy: koi nerwy, uspokaja, ułatwia sen.

Zewnętrznie - łagodzi trądzik, wygładza zmarszczki.

Nie każdy natomiast wie, że suszoną lawendę oraz olejek lawendowy można stosować także doustnie oraz jako przyprawę w kuchni (dodaje się ją do tłustych potraw, by ułatwić trawienie). Płaską łyżkę suszonej lawendy wystarczy zalać szklanką wrzątku. Napar pomaga na wzdęcia i gazy.

Reklama

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje