Lecz się dietą
Ważne zalecenia dla osób z polipami jelita grubego.
Twoja dieta powinna być bogata w błonnik, który działa na jelita jak szczotka. Zalecane są grube kasze (pęczak, gryczana,orkisz), płatki owsiane i otręby, chleb i makaron z mąki razowej. Jedz też fasolę, ziemniaki, warzywa liściaste (szpinak, szczaw, sałaty), pomidory, buraki, tapiokę oraz ogórki kwaszone. Nie zapomnij o owocach - jabłkach, gruszkach, śliwkach, brzoskwiniach, bananach, jagodach. Wprowadź do jadłospisu fermentowane produkty mleczne (kefir, zsiadłe mleko). Unikaj podrobów, dań smażonych i konserwantów. Pij dużo wody.
Śniadanie
Dwie kanapki z gruboziarnistego pieczywa z masłem, polędwicą z kurczaka i pomidorem lub owsianka na wodzie z bananem i orzechami, kawa zbożowa.
Drugie śniadanie
Sałatka owocowa z moreli, brzoskwini i jabłka, posypana prażonymi ziarnami sezamu.
Obiad
Zupa szczawiowa, polędwiczka wieprzowa pieczona z musztardą dijon, ziemniaki z wody, buraczki.
Inna opcja: krem kalafiorowy, dorsz pieczony, pęczak, kapusta kiszona z marchwią, kompot.
Podwieczorek
Galaretka z truskawkami i 2 herbatniki owsiane lub kawałek ciasta marchewkowego.
Inna opcja: koktajl z jagód na kefirze.
Kolacja
Makaron razowy z oliwą, suszonymi pomidorami i natką, sok. Albo omlet ze szpinakiem i serem feta.