Lecznicze kuracje z pigwy
Pomogą nie tylko na przeziębienie. Złagodzą stany zapalne stawów, stres i bóle przy hemoroidach.
Owoce pigwy mają aż siedem razy więcej witaminy C niż cytryna. To owoc, którego przetwory powinny stać się obowiązkowym składnikiem jesienno-zimowej diety. Jednak to nie jedyne lecznicze walory tych owoców. Sprawdź, kiedy jeszcze się przydadzą
Syrop na infekcję
Jak go przygotować?
Owoce umyj, pokrój na cztery części i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Na każdą szklankę odmierz tyle samo cukru. Wkładaj po łyżce owoców do słoika i przesypuj je łyżką cukru. Odstaw na dwa dni, co jakiś czas wstrząsając słoikiem. Po tym czasie przelej syrop z pigwy do słoiczków i spożywaj na bieżąco (przechowując w lodówce) albo poddaj pasteryzacji przez około dziesięć minut - wtedy przechowasz go dłużej.
Stosowanie:
Syrop stosuj dwa razy dziennie po łyżeczce do herbaty.
Konfitury na reumatyzm
Jak je przygotujesz?
Kilogram lub dwa owoców obierz ze skórki i wydrąż ziarenka. Miąższ pokrój i wrzuć do garnka. Dodaj kilogram cukru i dwa kawałki cynamonu. Całość zalej dwiema szklankami wody. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Gorące konfitury przełóż do słoików.
Stosowanie:
Jedz łyżkę dziennie. Jak dżem - z pieczywem albo jako deser z ryżem lub kaszą jaglaną.
Antystresowy sok
Jak go przygotować?
Trzy kilo pigwy obierz ze skórki i wydrąż ziarenka. Miąższ drobno pokrój i zasyp kilogram cukru. Odstaw na kilka godzin. Gdy utworzy się sok, zagotuj, a następnie podgotuj na bardzo małym ogniu około 30 minut. przelej do słoików i zawekuj.
Stosowanie:
Sok z pigwy dodawaj codziennie do herbaty lub ziołowych naparów - łyżka trzy razy dziennie.
Macerat na hemoroidy
Używaj do przemywania i okładów
Garść gniazd nasiennych z pigwy zalej połową szklanki ciepłej wody i maceruj kilka dni. Odcedź pestki i przelej przez gazę. Stosuj trzy razy dziennie, do ustąpienia dolegliwości.
Pestki na poprawę apetytu
Właściwości zdrowotne mają także pestki pigwy.
Jedz zmielone nasiona.
Zmiel świeże pestki pigwy i zmieszaj je z odrobiną miodu i octu owocowego. Zażywaj przed jedzeniem trzy razy dziennie po łyżce.
Pij pestkówkę.
Dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwy umyj i zetrzyj razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do słoja, zasyp kilogramem cukru i przykryj papierem pergaminowym. Po tygodniu wlej pół litra spirytusu. Zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Odcedź płyn przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę.
Wymieszaj go z połową litra wódki 40 proc. i odstaw na co najmniej dwa miesiące. W razie braku apetytu pij kieliszek (50 ml) na godzinę przed posiłkiem.
Zobacz także: