Len zwyczajny na wszelkie dolegliwości
Len zwyczajny jest jedną z najstarszych roślin uprawnych.
Do Europy zawitał z Bliskiego Wschodu. Len można też spotkać rosnący dziko. Co zawiera? Nasiona lnu, znane nam jako siemię lniane, są skarbnicą cennych dla zdrowia i urody składników odżywczych i leczniczych. Siemię zawiera cenne związki śluzowe, białka, fitosterole, witaminę E, kwasy organiczne oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolenowy).
Na co pomaga? Najczęściej wykorzystuje się nasiona (siemię) lnu. Pozyskuje się też olej oraz mączkę lnianą. Śluz z siemienia lnianego powstający po zalaniu nasion wodą otula przełyk, ściany żołądka i jelit, przynosząc ulgę w chorobie wrzodowej i niestrawnościach.
Siemię pomoże także na zaparcia. Napar z siemienia łagodzi kaszel i pomaga leczyć zapalenie oskrzeli. Zewnętrznie siemię stosuje się w chorobach skórnych - naparem przemywa się ropiejące rany, czyraki, odleżyny. Spożywanie oleju obniża poziom złego cholesterolu i pomaga schudnąć.
34/2016 Świat i Ludzie