Letnie zatrucia pokarmowe - jak ich uniknąć?
Sensacje żołądkowe zdarzają się zwykle latem. Gdy jest ciepło, bakterie i wirusy łatwo namnażają się w żywności. Często wywołują poważne zakażenia. Można ustrzec się przed nimi, przestrzegając kilku prostych zasad.
Potrawy z surowymi jajkami tylko ze sprawdzonych źródeł
Wakacyjne podróże sprzyjają kulinarnym grzeszkom. Czasem trudno się oprzeć "domowym" lodom czy ciastku z kremem przejeżdżając koło przydrożnej cukierni. Niestety, dodawane są do nich często surowe jajka. Te zaś mogą zawierać pałeczki salmonelli.
Jak się ustrzec zatrucia
Wysoka temperatura, upał sprawiają, że bakterie stają się bardzo aktywne. Jeżeli produkty są źle przechowywane, w temperaturze pokojowej zamiast w lodówce, ich zjedzenie grozi salmonellozą. Jeśli widzisz, że desery czy ciastka z kremem stoją np. na ladzie, a nie w chłodni, nie kupuj ich.
Zdradliwe są także lody, które zostały raz rozmrożone, a potem ponownie zamrożone. Niska temperatura nie niszczy salmonelli, jedynie hamuje rozwój
bakterii. Giną one dopiero w temperaturze ok. 70°C. Dlatego bezpieczne są jajka sparzone przed użyciem (na ok. 10 sek. trzeba zanurzyć je we wrzątku) lub gotowane ok. 10 minut. Źródłem zakażenia może być też kotlet z kurczaka lub garmażerka np. pierogi z mięsem, sałatka z majonezem czy pasztet. Pamiętaj, jeśli stwierdzisz, że mięso jest niedogotowane czy niedopieczone, zrezygnuj z jedzenia go.
Jeśli zarazisz się salmonellą
Zatrucie salmonellą zwykle daje o sobie znać w ciągu kilku godzin od zjedzenia zakażonego pokarmu. Pojawiają się bóle brzucha, biegunka, wymioty, nudności oraz wysoka gorączka, bóle stawów, mięśni i głowy. Objawy przypominają grypę, dlatego bardzo ważną wskazówką jest to, co wcześniej jadłaś.
Zastanów się, czy nie były to właśnie produkty z surowymi jajkami lub z rozdrobnionym mięsem. Zatrucie może przebiegać łagodnie lub gwałtownie. To zależy, ile bakterii wniknęło do organizmu oraz jaki typ salmonelli wywołał zatrucie. Pałeczki te mają wiele odmian.
Co robić
Gdy zatrucie ma lekki przebieg, wystarcza domowe leczenie. Aby pozbyć się bakteryjnych toksyn, jak najszybciej zażyj węgiel leczniczy Carbo medicinalis, ok. 6 zł lub Smectę, ok.15 zł. Przez 1-2 dni, kiedy objawy są najbardziej nasilone, stosuj głodówkę. Musisz dużo pić. Często, ale w małych
ilościach, chłodne napoje. Może być to woda niegazowana, herbatki z mięty, rumianku, lekka, gorzka herbata. Kiedy objawy zaczynają ustępować,
zacznij jeść lekkostrawne pokarmy. Najpierw kleik ryżowy na wodzie z odrobiną soli. Gdy ustąpią wymioty, wprowadź suchary, czerstwą bułkę. Jeśli
żołądek toleruje te pokarmy, stopniowo wprowadzaj inne.
Kiedy do lekarza
Jeżeli dolegliwości nie słabną po upływie doby, a biegunka pojawia się kilka razy w ciągu godziny, konieczna jest pomoc lekarza. Przepisze antybiotyk, zleci badanie krwi i kału, które pozwoli ustalić typ bakterii i zastosuje odpowiednią terapię.
Dania mięsne zawsze dobrze upieczone
Zwykle źródłem zatrucia są przyrządzone z surowego lub półsurowego mięsa potrawy, wędliny typu salceson, ale też lody i kremy robione z mleka i surowych jaj.
Jak uniknąć zatrucia
Produkty żywnościowe stają się niebezpieczne, gdy pozostawały długo w temperaturze pokojowej. Wtedy gronkowiec namnaża się w nich i wytwarza
truciznę, enterotoksynę, która wywołuje objawy zatrucia. Uważaj też na smażone ryby czy mięso z grilla, mocno doprawione przyprawami. Być może sprzedawca chciał ukryć fakt, że nie było już świeże.
Jeśli zatrujesz się gronkowcem złocistym
Dolegliwości takie jak przy innych zatruciach pojawiają się bardzo szybko, nawet godzinę po zjedzeniu zakażonej żywności.
Co robić
Zastosuj głodówkę, dużo pij. Przy wymiotach, biegunce organizm traci dużo soli mineralnych (sodu, potasu). Aby je uzupełnić, sięgnij np. po Orsalit, ok. 12 zł.
Kiedy do lekarza
Dolegliwości ustępują po 2 dniach. Jeśli nadal są intensywne, potrzebna jest dożylna kroplówka i antybiotyk. Przy ostrym zatruciu wezwij pogotowie.
Czyste ręce przed każdym posiłkiem
Bakterie czerwonki (shigella) rozprzestrzeniają się głównie przez zakażone pokarmy. Można je przenieść, nie myjąc rąk przed jedzeniem lub po wyjściu z toalety - stąd popularne określenie czerwonki "choroba brudnych rąk".
Jak uniknąć zatrucia
Bakterie przenoszą też owady, np. muchy, które mają kontakt z naszym jedzeniem. Najlepszym sposobem ochrony jest przestrzeganie zasad higieny.
Trzeba dokładnie myć ręce po wyjściu z toalety, szczególnie tej na przydrożnym parkingu. Jeśli nie ma wody, użyj Antybakteryjnego żelu do rąk, ok. 19 zł. Zdezynfekujesz nim ręce bez użycia wody.
Latem na targowiskach, przydrożnych straganach kuszą dojrzałe owoce, warzywa. Niestety one mogą mieć też bakterie czerwonki. Zanim je więc zjesz, umyj pod bieżącą wodą i koniecznie obierz je ze skórki.
Jeśli zarazisz się shigellą
Pierwszym sygnałem zatrucia są częste wodniste stolce, wysoka gorączka, kolkowe bóle brzucha i osłabienie. Niestety pałeczki shigella szybko namnażają się w jelicie grubym, produkując toksynę. Kiedy dochodzi do zapalenia jelita grubego, stolce stają się bolesne z domieszką krwi.
Co robić
Musisz dużo pić, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu, nawet 3-4 litry na dobę. Zacznij zażywać probiotyk. Bakterie kwasu mlekowego złagodzą biegunkę.
Kiedy do lekarza
Gdy w stolcu pojawi się krew, koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza. Potrzebny będzie antybiotyk. Gdy biegunki są bardzo częste (kilka w ciągu godziny), organizm traci dużo wody i elektrolitów, konieczne jest nawadnianie dożylne (kroplówka) w szpitalu.
Konserwy i weki ze sprawdzoną datą ważności
Latem częściej niż zimą korzystamy z żywności w puszkach oraz weków domowej roboty. Bardzo chętnie zabieramy je na kamping lub wycieczkę. Trzeba uważnie je kupować i sprawdzać czy nie są zepsute.
Jak uniknąć zatrucia
Zanim zapakujesz konserwę, sprawdź jej termin przydatności do spożycia. Jeżeli dobiega on już końca, nie zabieraj jej ze sobą. Zanim otworzysz puszkę, przyjrzyj się dokładnie, czy nie ma wybrzuszonego wieczka. To oznacza bowiem, że zawiera niebezpieczne dla życia toksyny bakterii jadu kiełbasianego. Wbrew nazwie jad kiełbasiany jest nie tylko w konserwach mięsnych. Może rozwijać się również w puszkach z rybami i jarzynami, np. z kukurydzą, groszkiem, fasolą. Toksyny jadu kiełbasianego nie giną podczas gotowania, chyba że trwa ono dłużej niż 5 godzin.
Jeśli zatrujesz się jadem kiełbasianym
Toksyny jadu atakują głównie nasz układ nerwowy. Dlatego w tym wypadku typowe objawy zatrucia takie jak biegunka, nudności czy wymioty występują dość rzadko. Najczęstsze dolegliwości to: zawroty głowy, opadanie powiek, suchość w ustach, zaburzenia widzenia, trudności w mówieniu i oddychaniu. Objawy pojawiają się od kilku godzin do kilkunastu dni od zatrucia.
Co robić
Gdy podejrzewasz zatrucie jadem kiełbasianym, za wszelką cenę staraj się sprowokować wymioty.
Kiedy do lekarza
Jak najszybciej wezwij karetkę lub sama jedź do szpitala. Potrzebne ci będzie płukanie żołądka. Konieczne jest też podanie surowicy z przeciwciałami jadu kiełbasianego. To jedyne skuteczne leczenie, które ratuje życie.
Napoje z kostkami lodu tylko z butelkowanej wody
Wirus żółtaczki pokarmowej, czyli wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A), najczęściej pochodzi z zanieczyszczonej wody, którą pijemy.
Jak uniknąć zatrucia
Zrezygnuj z picia wody prosto z miejskich kraników, źródełek, przydrożnych pomp. Zdradliwe mogą okazać się też napoje i drinki chłodzone kostkami lodu, które zostały przygotowane z niekapslowanej wody. W czasie wyjazdów, wybieraj butelkowane napoje chłodzone w lodówce. Wodę do picia gotuj, bo wirus ginie w temperaturze 100° C. Możesz zarazić się też, jedząc owoce, które zostały wcześniej umyte w zanieczyszczonej wodzie.
W egzotycznych krajach stosuj zasadę "ugotuj, obierz lub... zapomnij". Myj też zawsze ręce mydłem po wizycie w toalecie, przed jedzeniem lub gdy zabierasz się za przygotowanie posiłku. Jednak najlepszą ochronę przed WZW A, zwłaszcza gdy podróżujesz za granicę, jest szczepionka. Podaje się
- 2 dawki w odstępie 6-12 miesięcy. Przeciwciała pojawiają się najczęściej już po dwóch tygodniach od przyjęcia pierwszej dawki szczepionki.
Jeśli zarazisz się żółtaczką pokarmową
Pierwsze dolegliwości występują 4 tyg. od zakażenia. Przypominają grypę lub przeziębienie: bóle mięśni, brzucha, gorączka, brak apetytu, zmęczenie. Po kilkunastu dniach dołączają nudności, biegunka. W okresie pełnego rozwoju choroby dochodzi też do zażółcenia skóry i białek oczu, mocz ma ciemny kolor, skóra swędzi.
Co robić
Jeśli podejrzewasz, że zaraziłaś się WZW A, sprawdź to, wykonując w labolatorium badanie krwi na obecność przeciwciał żółtaczki.
Kiedy do lekarza
Gdy choroba ma ostry przebieg (żółta skóra, białka oczu) potrzebny jest pobyt w szpitalu zakaźnym. Leczenie trwa kilka tygodni. Trzeba przestrzegać specjalnej diety. Przechorowanie daje odporność na całe życie.
Olga Kamińska
Świat Kobiety nr 7/2010