Macerat z kwiatów kasztanowca

Kwiaty kasztanowca zawierają kwercetynę, która zmniejsza stężenie lipidów we krwi. Działa silnie przeciwzapalnie, zapobiega chorobom układu krwionośnego, obniża stężenie cholesterolu.

Taki macerat obniża poziom cholesterolu
Taki macerat obniża poziom cholesterolu123RF/PICSEL

Składniki: 1 litr czerwonego wina, może być z czarnej porzeczki, 4300 g kwiatów kasztanowca, 2 łyżki miodu gryczanego

Jak przygotować: oberwij kwiaty z kwiatostanów, potnij, przesyp do litrowego słoja. Potem je delikatnie ugnieć i dolej tyle wina, aby proporcje między kwiatami a trunkiem wynosiły 1:3. Dodaj miód. Macerat odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Wstrząsaj słojem codziennie, po 2 tygodniach przefiltruj.

Jak stosować: każdego dnia wypijaj po małym kieliszku.

Grażyna Wolszczak o współczesnych kobietachStyl TV
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas