Marchewkowa tęcza

Marchew żółta, fioletowa i czerwona. Czym się różnią?

Sięgnij po kolorowe marchewki
Sięgnij po kolorowe marchewki123RF/PICSEL

Nie bój się sięgać po kolorową marchewkę. Kolor biały, czerwony, żółty czy fioletowy nie znaczy, że jest ona genetycznie modyfikowana. Wręcz przeciwnie - są to stare odmiany (marchew pomarańczowa była wyhodowana później). Teraz, po kilkuset latach, wróciły do łask.

Tęczowe marchewki to świetne urozmaicenie posiłku. Możesz je wyhodować w swoim ogródku (tak samo jak zwykłą marchewkę).

Nasiona kupisz w sklepach ogrodniczych.

1. Marchew żółta

Jest znacznie bardziej słodka od pomarańczowej. Zawiera mniej beta-karotenu niż pomarańczowa.

2. Marchew czerwona

Jest mniej słodka od pomarańczowych odmian. Kolor zawdzięcza dużej  za- wartości likopenu (odpowiada on też za kolor pomidorów). Związek ten jest przeciwutleniaczem i chroni przed rakiem.

3. Marchew filetowa  (albo ciemniejsza  - prawie czarna)

Mniej słodka od pomarańczowej. Jest dużo zdrowsza od pomarańczowych odmian. Zawiera więcej beta-karotenu, przeciwutleniaczy i witamin.

"Matka Madzi" z cyklu "Polskie zabójczynie" materiały prasowe
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas