Marchewkowa tęcza
Marchew żółta, fioletowa i czerwona. Czym się różnią?

Nie bój się sięgać po kolorową marchewkę. Kolor biały, czerwony, żółty czy fioletowy nie znaczy, że jest ona genetycznie modyfikowana. Wręcz przeciwnie - są to stare odmiany (marchew pomarańczowa była wyhodowana później). Teraz, po kilkuset latach, wróciły do łask.
Tęczowe marchewki to świetne urozmaicenie posiłku. Możesz je wyhodować w swoim ogródku (tak samo jak zwykłą marchewkę).
Nasiona kupisz w sklepach ogrodniczych.
1. Marchew żółta
Jest znacznie bardziej słodka od pomarańczowej. Zawiera mniej beta-karotenu niż pomarańczowa.
2. Marchew czerwona
Jest mniej słodka od pomarańczowych odmian. Kolor zawdzięcza dużej za- wartości likopenu (odpowiada on też za kolor pomidorów). Związek ten jest przeciwutleniaczem i chroni przed rakiem.
3. Marchew filetowa (albo ciemniejsza - prawie czarna)
Mniej słodka od pomarańczowej. Jest dużo zdrowsza od pomarańczowych odmian. Zawiera więcej beta-karotenu, przeciwutleniaczy i witamin.