Marokańskie, hiszpańskie, czy włoskie?

Pomarańcze pochodzą z Chin. Tam uprawiane były już tysiące lat temu. Dzisiaj największymi eksporterami pomarańczy w Europie są Hiszpania i Włochy.

123RF/PICSEL

Marokańskie, hiszpańskie, czy włoskie?

Odmiany o czerwonym miąższu: Moro, Sanguinello, Tarocco uważa się za wyjątkowo bogate w karoten i antocyjany, które wzmacniają naczynia krwionośne, działają antynowotworowo. Mają też sporo witaminy C.
Inne odmiany (np. z Hiszpanii czy Maroka) też zawierają te składniki, ale sycylijskie mają ich rekordowo dużo.
Owoce dojrzewające u podnóża Etny na Sycylii są niezwykle soczyste i słodkie.
Warto pamiętać, że więcej cennych substancji odżywczych dostarczymy organizmowi, jedząc owoce z cienką przezroczystą błonką oraz białą gorzkawą skórką.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas