Migrena. Jak sobie radzić?
Silny atak powstrzymają jedynie środki przeciwbólowe, ale wiele możesz też zdziałać naturalnymi metodami.
Choć migrena jest zwykle nieprzewidywalna, na kilka godzin przed atakiem może dawać pewne objawy. Najczęściej jest to rozdrażnienie, przygnębienie, senność, zmęczenie lub zmienność nastrojów. Co trzeci chory na godzinę przed wystąpieniem bólu ma też tzw. aurę. Przed oczami pojawiają się mroczki, błyski, jasne plamy, migoczące zygzakowate linie. To dobry moment, by powstrzymać atak. Pamiętaj też, że możesz wyeliminować wiele czynników wywołujących ból. Podpowiadamy jak i co.
Przed atakiem
Wywietrz pokój. Otwórz szeroko okno na 5-10 minut albo stań przy otwartym i zrób kilka głębokich wdechów i wydechów. Jeśli nie ma wiatru, możesz też wyjść na dwór.
Przed atakiem
Gdy pojawi się ból. Połóż się w ciemnym pokoju. Zaciągnij zasłony, żaluzje czy rolety. Postaraj się, aby nie docierały do pokoju żadne dźwięki. Weź lek przeciwbólowy. Szybciej działają tabletki musujące i czopki niż kapsułki czy tabletki. Staraj się zasnąć.
Załóż obcisłą czapkę lub opaskę. Ucisk głowy złagodzi ból i skróci czas jego trwania. Opaska założona na noc pozwoli ci spokojnie spać.
Zrób masaż. Delikatnie, kolistymi ruchami uciskaj skronie i miejsce nad brwiami. Przesuwaj palce w kierunku środka czoła. Dobrym sposobem jest też uciskanie przez kilka minut przestrzeni między palcem wskazującym dłoni a kciukiem. Rób to na przemian - uciśnij, puść. Ból szybciej ustąpi, jeśli do masażu użyjesz olejku miętowego. Wystarczy kropla.
Wypij napar ze złocienia (wrotyczu) maruna. Łyżeczkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem 15 minut. Przestudzony napar pij powoli, małymi łykami.
Ssij imbir. Weź plasterek świeżego kłącza i ssij go powoli. Pomaga, gdy w trakcie migreny dokuczają mdłości.
Do kawy wrzuć plaster cytryny. Ten sposób może działać uśmierzająco, ale może też nasilić ból. Dlatego lepiej wypróbować go przy niewielkim nasileniu dolegliwości.
Okład z octu. Wymieszaj szklankę ciepłej wody ze szklanką zwykłego octu. Zmocz w niej mały ręcznik. Przykładaj do podbrzusza 3 razy dziennie przez 3 dni. Ten sposób pomaga przy niezbyt silnym bólu.
Rady na co dzień
Dbaj o regularny sen. Kładź się spać i wstawaj zawsze o tej samej porze. Zarówno niedobór, jak i zbyt długi sen nie jest dla ciebie korzystny.
Unikaj pokarmów, które mogą wywołać atak. Załóż dzienniczek i zapisuj w nim, co jadłaś przed atakiem. Jeśli jakiś składnik będzie się powtarzał, wyeliminuj go z diety. Często winowajcami są: czerwone wino, ciemne piwo, sery pleśniowe i dojrzewające podpuszczkowe, czekolada, dojrzałe banany, awokado. Produkty te zawierają tyraminę sprzyjającą migrenie. Uważaj też na produkty fermentowane, marynowane i wędzone.
Jedz regularnie. Staraj się siadać do posiłków o tych samych porach. Nie rób zbyt długich przerw między nimi, ale też nie głódź się.
Rozładowuj stres. Jeśli znajdziesz się w nerwowej sytuacji, idź na spacer, poćwicz, pomódl się, posłuchaj muzyki. Musisz odkryć swój sposób na odreagowywanie codziennego stresu.
Poświeć pół godziny dziennie na odpoczynek. Przemęczenie, przepracowanie i wyczerpanie fizyczne organizmu też może wyzwolić migrenę.
Zobacz również: