Mikstury na poprawę odporności
Zmniejszą ryzyko zakażenia, bo organizm będzie silniejszy - a gdy złapiemy infekcję, szybciej wyzdrowiejemy.

123RF/PICSEL
Mikstury na poprawę odporności
Zmniejszą ryzyko zakażenia, bo organizm będzie silniejszy - a gdy złapiemy infekcję, szybciej wyzdrowiejemy.

Napój z gałką muszkatołową Jak stosować? 1/2 szklanki wody lekko podgrzej w rondelku. Dodaj po łyżce kurkumy i gałki muszkatołowej w proszku, szczyptę pieprzu cayenne, trochę startego imbiru. Wszystko ma być na tyle ciepłe, żeby wymieszać składniki. Nie dopuść do zagotowania! Zdejmij z ognia i dodaj łyżkę oleju kokosowego. Każdego dnia rano podgrzej w rondelku szklankę mleka migdałowego (nie gotuj!). Do kubka wrzuć łyżkę bazy i łyżeczkę miodu. Zalej ciepłym mlekiem i posyp cynamonem.123RF/PICSEL

Pasta z imbiru, cytryny i kurkumy Jak stosować? 4 całe cytryny ze skórką dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Pokrój na w małą kostkę i wrzuć do blendera. Obierz 4-5 centymetrowy kawałek imbiru (drobno pokrój) i 2-4 nieduże kłącza kurkumy. Uwaga! Kurkumę obieraj w rękawiczkach, bo mocno farbuje skórę na pomarańczowo). Całość zblenduj. Przełóż do zakręcanych słoiczków. Raz dziennie przygotuj leczniczy napój: do szklanki ciepłej (ale nie gorącej wody) dodaj łyżeczkę pasty i łyżeczkę miodu. Wymieszaj, przecedź i pij 2 razy dziennie.123RF/PICSEL

Rosół imbirowy Nawet zwykły rosół pomaga, gdy atakuje nas infekcja, ale taki z dodatkiem imbiru podziała niemal jak lekarstwo. Składniki: 2 litry domowego rosołu, ok. 10 dag świeżego korzenia imbiru Przygotowanie. Imbir obierz i pokrój na cienkie plasterki. Przygotowany wcześniej rosół zagrzej i gdy doprowadzisz go do wrzenia, wrzuć imbir. Przykryj garnek i wyłącz gaz. Stosowanie. Szklankę mocno podgrzanego rosołu pij raz dziennie między posiłkami albo po nich. Uwaga! Po spożyciu rosołu, nie pij i nie jedz niczego przez około godzinę.123RF/PICSEL

Rooibosowa masala Jak stosować? Do garnka wlej 3-4 szklanki wody,plasterki 3-centymetrowy świeży korzeń imbiru, 3-4 goździki i laskę cynamonu cejlońskiego (nie zawiera szkodliwej kumaryny jak tańszy, chiński), 5-6 nasion kardamonu i 3 gwiazdki anyżu. Po zagotowaniu przypraw, dodaj 4 łyżeczki herbaty rooibos. Gotuj całość na małym ogniu 5-6 minut. Zestaw z ognia i trzymaj pod przykryciem 10-15 minut. Przecedź. Pij małymi porcjami przez cały dzień. 123RF/PICSEL

Napar z jeżówki purpurowej (echinacei) Jak stosować? Łyżeczkę suszu zalej szklanką gorącej wody. Przykryj i odstaw na 15 minut. Przecedź i pij szklankę dziennie 3-4 razy w tygodniu. Uwaga! Wypijaj pół godziny przed dowolnym posiłkiem.123RF/PICSEL