Miliony kobiet słyszy straszną diagnozę. Oto czynnik, który zmniejsza ryzyko choroby

Świeże owoce i warzywa są podstawą diety antynowotworowej
Świeże owoce i warzywa są podstawą diety antynowotworowej123RF/PICSEL

Różowy październik: Miesiąc raka piersi

Jak wygrać z rakiem? Magda Atkins w "Zdanowicz pomiędzy wersami"Interia.tv

Dieta antyrakowa: Na czym polega?

Weź udział w badaniu
Weź udział w badaniuINTERIA.PL

Patrz na to, co jesz

Migdały, orzechy i pestki są od lat zalecane w diecie antynowotworowej
Migdały, orzechy i pestki są od lat zalecane w diecie antynowotworowej 123RF/PICSEL

Dieta antyrakowa: Nie musi być nudna!

Jedź zielone warzywa, ponieważ to sposób na zmniejszenie ryzyka zachorownia na raka
Jedź zielone warzywa, ponieważ to sposób na zmniejszenie ryzyka zachorownia na raka123RF/PICSEL
  • Pomarańczowe - to zasługa obecnych w warzywach i owocach karetonoidów, czyli pochodnych witaminy A zaliczanej do silnych przeciwutleniaczy. Dlatego warto sięgać po dynię, marchew, mango, bataty, morele i brzoskwinie.
  • Czerwone - substancją czynną jest likopen, który zachowuje swoje właściwości nawet wtedy, kiedy jest poddany obróbce cieplnej. Jego źródłem są pomidory, ale także czerwona fasola, czerwona kapusta, wiśnie, maliny, truskawki, buraki.
  • Zielony - w tych warzywach i owcach znaleźć można glikozydy. Dlatego warto jeść brokuły, kalafiora, jarmuż, sałatę i kapustę.
  • Niebieski - kolor owoców i warzyw to zasługa antocyjanów i fenoli. Warto włączyć do diety śliwki, borówki, jeżyny, czarny bez, bakłażan.
  • Biały - wszystko przez siarkę i jej pochodne oraz fitoestrogeny. Dlatego w diecie nie może zabraknąć czosnku, cebuli, rzodkiewki, chrzanu, soi i cykorii.

Nie tylko warzywa: Sięgnij po tłuszcze

Dobre dla serca i zdrowia są oleje, np. lniany, słonecznikowy lub rzepakowy
Dobre dla serca i zdrowia są oleje, np. lniany, słonecznikowy lub rzepakowy123RF/PICSEL