Miód manuka, naturalny antybiotyk
Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i wzmacniająco. Niszczy bakterie, nawet te oporne na antybiotyki.
Wytwarzają go pszczoły z nektaru kwiatów krzewów manuka rosnących w Nowej Zelandii i Australii. Ze względu na swoją aktywność biologiczną, miód manuka cieszy się dużym zainteresowaniem konsumentów.
Jak wynika z badań naukowych, miód ten działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Aktywność biologiczna miodu manuka wynika z zawartości określonych substancji chemicznych.
Składnikiem odpowiedzialnym za lecznicze właściwości miodu manuka jest metyloglioksal (MGO).
Aktywność biologiczna miodu manuka jest związana ze stężeniem tego składnika w miodzie. Zawartość metyloglioksalu wynosi od 30 do 800 mg/kg miodu, co odpowiada wartościom od 30 do 800 MGO.
Produktem najczęściej wybieranym jest miód manuka o stężeniu 400 MGO. Rodzime miody także zawierają metyloglioksal, ale w śladowych ilościach (ok. 5 mg/kg).
Zobacz także: