Miód manuka pomoże w przeziębieniu i wzmocni odporność

Za lecznicze działanie miodu odpowiada związek o silnych właściwościach antybakteryjnych – methyl-glyoxal (MGO). Występuje on co prawda w każdym miodzie, jednak w manuka jest go kilkadziesiąt, a nawet kilkaset razy więcej.

Pochodzi z Nowej Zelandii. Ma gęstą konsystencję i nieco ziemisty smak. Miód powstaje z nektaru herbacianych krzewów
Pochodzi z Nowej Zelandii. Ma gęstą konsystencję i nieco ziemisty smak. Miód powstaje z nektaru herbacianych krzewów123RF/PICSEL

Im większa w miodzie zawartość MGO, tym silniejsze jego działanie, a co za tym idzie, wyższa cena. 250-gramowy słoiczek miodu z MGO 100+ kosztuje ok. 80 zł.

Dla wzmocnienia odporności

Spożywaj dwie łyżeczki do herbaty miodu dziennie. Uwaga. Bardzo ważne jest, aby łyżeczkę po kontakcie z enzymami zawartymi w naszej ślinie nie wkładać znowu do słoika.

Miód utraci wtedy swe cenne właściwości. Za drugim razem łyżeczkę trzeba koniecznie zmienić.

Miód stosuj na pusty żołądek - rano 20 minut przed śniadaniem, natomiast wieczorem trzy godziny po kolacji. Kuracja powinna potrwać dwa miesiące.

W przeziębieniu

Najlepiej przyjmować dwa razy dziennie (rano i wieczorem) po łyżce stołowej miodu.

Jeśli chcesz wzmocnić jego lecznicze działanie, możesz rozpuścić go w filiżance ciepłego naparu z kwiatu czarnego bzu albo lipy.

Miód manuka znacznie złagodzi objawy przeziębienia oraz skróci czas choroby.

Zatoki

Nawracające infekcje zatok leczy się trudno. Tymczasem substancje antybiotyczne w miodzie manuka są w stanie usunąć zalegającą w zatokach warstwę tzw. biofilmu, zbudowaną z bakterii i grzybów.

Kanadyjscy uczeni dowiedli, że już trzymiesięczna kuracja, polegająca na irygacji zatok roztworem miodu, jest efektywniejsza niż tradycyjne leki.

Zobacz także:

Spektakl o ludziach niedoskonałychStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas