Miód manuka– skuteczny antybiotyk

Ten skarb z Nowej Zelandii działa silnie przeciwzapalnie, antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Miód Manuka ma wiele drogocennych właściwości
Miód Manuka ma wiele drogocennych właściwości123RF/PICSEL

Za jego prozdrowotne właściwości odpowiada tzw. metyloglioksal (MGO). Ten związek jest obecny również w innych miodach, ale w tym jest go 300 razy więcej.

Im wyższa zawartość MGO, tym silniejsze właściwości lecznicze miodu.

Na co pomaga?

Badania potwierdziły silne działanie antywirusowe miodu w przypadku grypy i ospy wietrznej.

Wrażliwe na jego działanie są także bakterie powodujące choroby układów oddechowego i pokarmowego (w tym Helicobacter pylori).

Miód manuka zaleca się także w chorobach skórnych, np. egzemie.

Jak go stosować?

Zaleca się jedzenie trzech łyżeczek miodu dziennie: rano (na czczo) i wieczorem - 20 minut przed posiłkiem.

Wyjątkiem są osoby, które chorują na cukrzycę i mają alergie na pszczele produkty.

Zobacz także:

Doskonałość Mody 2019Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas