Miód manuka– skuteczny antybiotyk
Ten skarb z Nowej Zelandii działa silnie przeciwzapalnie, antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Za jego prozdrowotne właściwości odpowiada tzw. metyloglioksal (MGO). Ten związek jest obecny również w innych miodach, ale w tym jest go 300 razy więcej.
Im wyższa zawartość MGO, tym silniejsze właściwości lecznicze miodu.
Na co pomaga?
Badania potwierdziły silne działanie antywirusowe miodu w przypadku grypy i ospy wietrznej.
Wrażliwe na jego działanie są także bakterie powodujące choroby układów oddechowego i pokarmowego (w tym Helicobacter pylori).
Miód manuka zaleca się także w chorobach skórnych, np. egzemie.
Jak go stosować?
Zaleca się jedzenie trzech łyżeczek miodu dziennie: rano (na czczo) i wieczorem - 20 minut przed posiłkiem.
Wyjątkiem są osoby, które chorują na cukrzycę i mają alergie na pszczele produkty.
Zobacz także: