Miód manuka: w czym tkwi jego sekret

​Być może słyszałaś już o miodzie, mającym niezwykle wiele właściwościach leczniczych. Pozyskuje się go z krzewów manuka, które rosną tylko na terenie Nowej Zelandii. Dlaczego jest taki wyjątkowy, a co za tym też idzie, i drogi?

Najlepsze efekty daje, gdy jemy 2-3 łyżeczki miodu rano na czczo lub po 1 łyżeczce, 2-3 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem
Najlepsze efekty daje, gdy jemy 2-3 łyżeczki miodu rano na czczo lub po 1 łyżeczce, 2-3 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem123RF/PICSEL

Zdrowszy od innych miodów 

Za jego unikalnymi właściwościami stoi bardzo wysoka zawartość metyloglioksalu (MG0). Ta naturalna substancja w dużym stopniu jest odpowiedzialna za antybiotyczne działanie miodu manuka. Mają ją też inne miody, ale stężenie jej w nich jest o wiele niższe. Dlatego ten, a nie inny zyskał sławę na całym świecie. A jego produkcja jest obostrzona szczegółowymi wymaganiami.

Kupując miód manuka (najlepiej poddany badaniom MG0 - wtedy mamy pewność jego jakości), możesz sprawdzić, ile zawiera antybakteryjnego metyloglioksalu. W miodach manuka stężenie to wynosi od 100 do nawet 770 mg na 1 kg. Im wyższe MGO, tym większe jego właściwości lecznicze i wyższa cena. Ważne: miody manuka są niezwykle skuteczne w leczeniu stopy cukrzycowej. W trakcie takiej kuracji stosuje się opatrunki z miodem bezpośrednio na skórę.

Poznaj jego właściwości

Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, refluksu i zespołu jelita nadwrażliwego. Przyspiesza gojenie trudno gojących się ran na skórze. Jest polecany w leczeniu zatok. Ma silne właściwości antybakteryjne.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas