Miód – słodki podarunek z wakacji

Wzmacnia serce, zwalcza bakterie i wirusy, odmładza.

Słodki pszczeli dar to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników
Słodki pszczeli dar to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników123RF/PICSEL

Lubią go chyba wszyscy, zwłaszcza dzieci. Nic dziwnego, miód jest skoncentrowanym źródłem cukrów prostych, które są szybko trawione.

Błyskawicznie trafiają one do krwi, a stąd do wszystkich komórek, także do nerwowych. A ponieważ cukry to najlepsze paliwo dla mózgu, po zjedzeniu łyżeczki miodu od razu poprawia się nastrój, odzyskujemy wigor i energię.

Ale to nie wszystko. Słodki pszczeli dar to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników. Miód zawiera sporo witamin: A, B, C i K oraz ponad 30 różnych składników mineralnych, barwniki, przeciwutleniacze oraz cenne substancje o właściwościach bakteriobójczych (inhibina).

Miód działa najskuteczniej po rozpuszczeniu w wodzie, uwalniają się wtedy substancje przeciwbakteryjne. Ale temperatura (wody, mleka, herbaty) nie może być wyższa niż 40ºC - powyżej niej miód traci cenne właściwości. Korzystnie jest wieczorem ostudzić przegotowaną wodę, dodać łyżeczkę miodu, wypić ją następnego dnia na czczo z dodatkiem soku z połowy cytryny.

Najcenniejszy jest świeży miód prosto z pasieki. Można go przechowywać nawet 2-3 lata. Najlepiej przechowa się w szklanym, ceramicznym, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Początkowo miód jest płynny, 2-4 miesięcy po zebraniu zwykle krystalizuje się. Jeśli włożysz go do lodówki - może scukrzyć się wcześniej.

Gdy po kilku miesiącach przechowywania miód nadal pozostaje płynny (oprócz akacjowego, który może zachować płynną konsystencję nawet 1 rok), prawdopodobnie jest to miód sztuczny. Dlatego lepiej kupić miód ze znanej pasieki od pszczelarza podającego swoje nazwisko. Zwróć uwagę przy zakupie, czy miód jest przejrzysty.

Jeśli chcesz, by scukrzony miód odzyskał płynną konsystencję, słój z miodem zanurz w garnku z wodą, która ma nie więcej niż 40ºC i poczekaj. W razie potrzeby czynność powtórz.

1. Wielokwiatowy łagodny w smaku. Ma sporo enzymów i olejków eterycznych. Poprawi nastrój, działa przeciwzapalnie, łagodzi stres i alergie. Zaleca się go osobom uczulonym na pyłki roślin.

2. Spadziowy jest ciemny, brunatny, nawet czarny. Kolor i zapach zależy od gatunku drzewa, z jakiego zbierana była spadź, pachnie więc sosną, świerkiem, jodłą, lipą lub klonem. Ma cztery razy więcej żelaza niż inne miody. Wspiera leczenie anemii, przewlekłej niewydolności nerek, chorób nowotworowych.

3. Rzepakowy ma słomkowy kolor i łagodny smak. Pomaga na wątrobę, odtruwa organizm. Zawarta w nim cholina obniża poziom lipidów (tłuszczów) w wątrobie, wpływa na pracę pęcherzyka żółciowego.

4. Gryczany o herbacianej barwie i ostrym smaku. Wyróżnia się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, w tym rutyny - ułatwia przyswajanie witaminy C oraz uszczelnia naczynia krwionośne.

5. Akacjowy ma jasnosłomkową barwę, po skrystalizowaniu przypomina smalec. Dodaje energii, zapobiega zaparciom.

6. Lipowy jest jasnożółty lub bursztynowy, nawet o zielonkawym odcieniu. Wyróżnia się wysoką zawartością substancji bakteriobójczych, czyli inhibiny. Miód lipowy jest uznawany za lek na infekcje górnych dróg oddechowych. Ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas