Miód z pieprzem
Wszyscy jesteśmy tak bardzo skupieni na ochronie przed groźnym koronawirusem, że zapominamy o zabezpieczeniu się przed zwykłym przeziębieniem.

A przecież teraz, przy zmiennej pogodzie, bardzo łatwo złapać infekcję. Dlatego podajemy przepis na prostą domową miksturę o działaniu wzmacniającym i rozgrzewającym. Jest znakomita, gdy chcemy zniszczyć chorobę w zalążku. Przygotowanie: do szklanki miodu dodaj 1/8 szklanki świeżo zmielonego pieprzu. Stosowanie: prewencyjnie zjadaj na czczo 1 łyżeczkę tej mikstury każdego ranka . Gdy już walczysz z chorobą, zażywaj 3 łyżeczki, aż 3 razy dziennie, zawsze godzinę przed posiłkiem. Przepis pochodzi z książki "Wyrzuć chemię z domu" Ewy Kozioł.
Wlej je do wazy. Pięć zdrowych zup
Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. Na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego, od niemowlaka po seniora. Zupy są podstawą wielu diet, np. odchudzającej i oczyszczającej.




