Mleko - dla kogo jest dobre?

To jeden z najwartościowszych produktów, ale nie każdy może je pić. Sprawdź jakie są zalety mleka, a kto powinien się go wystrzegać!

Pasteryzacja zmienia smak mleka
Pasteryzacja zmienia smak mleka123RF/PICSEL

Izabela Grelowska, Styl.pl: Coraz częściej pojawiają się opinie, że mleko nie jest zdrowe, zwłaszcza dla osób dorosłych. Czy to jest prawda?

Magdalena Sokołowska, dietetyk: - Faktycznie, obecnie coraz częściej słyszy się, że mleko wcale nie jest zdrowe, że wręcz nam szkodzi. Przeciwnicy picia mleka za najważniejszy argument uważają to, że organizmy dorosłych ludzi są całkowicie nieprzystosowane do trawienia substancji zawartych w mleku. Tylko ludzie kontynuują picie mleka poza okresem niemowlęcym. Może z tego wynikać nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego, który jest ciężko strawny dla niektórych osób. Stąd mogą oni, po wypiciu mleka, mieć dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Pamiętajmy także, że mleko jest również jednym z najsilniejszych alergenów. Zawiera w sobie ok. 20 różnych białek, a wśród nich kazeinę i betalaktoglobulinę, które mogą powodować objawy alergii już od najmłodszych lat. W takich sytuacjach powinno się mleka unikać. Jednak w wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że dzieci początkowo uczulone na białka mleka krowiego już po ukończeniu 4-5 roku życia w 95% z tej alergii wychodzą!

Nie zapominajmy jednak, że mleko jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Jest bogate w aminokwasy, mikroelementy oraz łatwo przyswajalny wapń!! Najnowsze badania naukowe donoszą, że wzmacnia pamięć i zapobiega nadwadze oraz otyłości. Jego picie zalecane jest przez Światową Organizację Zdrowia.

Ile mleka powinno się pić i od czego to zależy?

- Nie ma jednoznacznych norm picia mleka. Częstotliwość jego spożycia oraz produktów mlecznych związana jest głównie z zapotrzebowaniem na wapń. Jest ono zmienne i zależy przede wszystkim od płci i wieku. Dla dorosłych zalecaną ilością wapnia jest 1000 mg na dobę. Dlatego też mleko i jego przetwory powinny się znaleźć w codziennej diecie. nie dotyczy to oczywiście osób na nie uczulonych lub z nietolerancją laktozy, na którą cierpi prawie 20% naszego społeczeństwa. Zaleca się, aby produkty z tej grupy były spożywane trzy razy dziennie przez dzieci w wieku szkolnym, a przez osoby dorosłe - dwa razy dziennie.

Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje w okresie wzrastania u dzieci i młodzieży (800 - 1200 mg wapnia/doba), ciąży i karmienia piersią (1500 mg), około- i pomenopauzalnym u kobiet (1500 mg) oraz w wieku podeszłym (1500 mg). Dlatego aby zaspokoić zapotrzebowanie na wapń, warto oprócz jogurtów i serów wypijać 1-2 szklanki mleka dziennie.

Mleko o zawartości 0% tłuszczu nie ma witamin A, D, E, które rozpuszczają się właśnie w tluszczach

Warto podkreślić fakt, iż powinniśmy zwiększyć częstotliwość wypijania mleka w okresie przeziębień i chorób. Mleko doskonale wzmacnia odporność, ma właściwości rozgrzewające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe a jeżeli dodamy do niego miód, czosnek czy przyprawy działa lepiej niż niejeden lek.

Czym się kierować wybierając mleko? Jakie mleko jest najlepsze?

- Dzieci do 7 roku życia powinny pić mleko pełnotłuste czyli 3,2%, chyba że mają nadwagę - wówczas powinny pić mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Dorośli natomiast powinni pić mleko od 1,5-2% zawartości tłuszczu, gdyż takie mleko będzie miało w sobie rozpuszczalne w tłuszczach witaminy tj. A,D,E. Mleko o zawartości 0% tłuszczu nie ma ich w ogóle. Zdecydowanie smaczniejsze jest mleko świeże - pasteryzowane ma większą ilość witaminy C i kwasu foliowego. Mleko UHT natomiast ma tyle samo wapnia, ale podczas obróbki traci niektóre składniki i zdecydowanie zmienia swój smak.

Magdalena Sokołowska - Dietetyk Kliniczny, mgr Zdrowia Publicznego, kosmetolog. Absolwentka Wydziału Nauki o Zdrowiu Akademii Medycznej w Warszawie oraz Akademii Medycznej w Lublinie. Pracuje jako dietetyk w Centrach Dietetycznych Naturhouse w Krakowie. Zwolenniczka zdrowego trybu życia, kuchni śródziemnomorskiej oraz pasjonatka kosmetologii. Pomaga stworzyć nie tylko prawidłowo zbilansowaną, pełnowartościową dietę, lecz przede wszystkim zmienia nawyki żywieniowe, czyniąc je zdrowymi a zarazem smacznymi.

Jak być piękną po 50. Zdradzamy sekret!

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas