Moc domowych syropów

Babcie dobrze wiedziały, jaką cudowną moc mają domowe syropy.

Syrop z goździków złagodzi mokry kaszel, ułatwiając odkrztuszanie i działając antybakteryjnie.
Syrop z goździków złagodzi mokry kaszel, ułatwiając odkrztuszanie i działając antybakteryjnie.123RF/PICSEL

Skuteczność własnoręcznie przygotowanych specyfików jest porównywalna z preparatami aptecznymi, ale domowe nie mają konserwantów, sztucznych barwników, aromatów. Aby domowy syrop łagodził kaszel i katar, wzmacniał odporność, wybieraj tylko świeże, zdrowo wyglądające owoce, warzywa i zioła. Gdy zauważysz choćby najmniejszą plamkę pleśni, ślad psucia się - nie rób z nich leczniczych specyfików.

Domowe syropy są krótko przydatne do spożycia, możesz przechowywać je w lodówce 2-3 dni. Pamiętaj, aby porcję syropu przelewać na czystą łyżkę, nigdy nie zanurzaj w nim oblizanej wcześniej łyżki, nie wycieraj brzegu naczynia palcem - mikroby obecne na skórze i języku niweczą leczniczą moc specyfiku.

Syrop z cebuli

2-3 jędrne, zdrowe cebulę obierz z łupin, pokrój w cienkie plasterki. Układaj je w słoiku, przesypując cukrem każdą warstwę. Zakręć lekko słoik i odstaw na noc. Rano zlej powstały syrop do ciemnej, wyparzonej butelki.

Pij 3-4 razy dziennie po łyżce stołowej przy chrypce, katarze, przeziębieniu. Cukier możesz zastąpić miodem.

Goździki

Syrop z goździków złagodzi mokry kaszel, ułatwiając odkrztuszanie i działając antybakteryjnie. Łyżeczkę utłuczonych w moździerzu goździków zalej filiżanką miodu spadziowego, odstaw na noc. Stosuj po kilka łyżek syropu dziennie.

Buraki

Dwa duże surowe buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do słoika, dodaj tyle samo miodu, ile jest buraków. Wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny.

Starte buraki możesz też wymieszać z cukrem i podgrzać w rondlu kilka minut. Zażywaj kilka łyżek syropu na kaszel tylko do godziny 17 (syrop działa wykrztuśnie).

Cytryna, miód

Najlepszy syrop na katar, kaszel i przeziębienie: sok z cytryny, miód (spadziowy lub lipowy) i 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Składniki wymieszaj i zażywaj po łyżce kilka razy dziennie (też po chorobie na wzmocnienie). Możesz dodać ciut świeżo tartego chrzanu lub imbiru - oba działają silnie przeciwzapalnie.

My się zimy nie boimyStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas