Moc owoców leśnych
Zbiory jeżyn, malin, czarnych jagód czy poziomek dla wielu zapaleńców mają swój konkretny, zamierzony cel.
Możliwość oddychania pełną piersią pośród leśnej gęstwiny i ukojenia oczu widokiem soczystej zieleni, dla niektórych jest sporym luksusem.
Tym bardziej każda szansa wyprawy do lasu jest okazją do zbiorów leśnych skarbów. Mimo że najczęściej kojarzone są z nimi grzyby, które raczą smakiem niejednego smakosza i cieszą serce zapalonych grzybiarzy - do leśnych klejnotów zalicza się głównie owoce leśne.
Zbierającym dostarczają nie tylko satysfakcji, a przede wszystkim są szansą na wykorzystanie bogactwa natury, które pozwala się cieszyć i pełnym zdrowiem i zewnętrznym pięknem. Dzisiaj zbiory owoców leśnych są pewnego rodzaju atrakcją, kiedyś należały do jednej z wielu sezonowych prac, które w razie chorób pozwalały na naturalne kuracje. Jakie cenne składniki zawierają maliny, borówki, jeżyny i poziomki i jak wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu wielu chorób?
Stosowane nazewnictwo to oprócz czarnej jagody, borówka i czernica. Jest to jedna z wielu roślin, których właściwości były cenione już przed setkami lat w medycynie ludowej. W leczeniu wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście czarnej jagody. Te pierwsze zawierają min. garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, mangan i chlor.
W lecznictwie odwar z liści czarnej jagody stosowany jest w kuracjach dla przewodu pokarmowego - działa przeciwzapalnie na błony śluzowe, działa bakteriobójczo i ściągająco. Ponadto wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz poziom cukru. Dodatkowo działa moczopędnie. Oprócz liści głównie stosowane w leczeniu są owoce czarnej jagody. Zawierają one duże ilości witaminy C, witaminę A, witaminę PP, potas, wapń, mangan i miedź.
Świeże, nieprzetworzone owoce poleca się diabetykom z uwagi na zawartość substancji insulinopodobnych, a także w leczeniu i profilaktyce zwalczania pasożytów przewodu pokarmowego, jak owsiki lub glista ludzka. Wywar z suszonych owoców już od dawien dawna jest zalecany w leczeniu biegunek - skutecznie działa, jako środek zatrzymujący rozwolnione stolce.
Czarna jagoda posiada także właściwości wzmacniające i ochronne dla naczyń krwionośnych. Jest uznawana za jeden z silniejszych antyoksydantów oraz środek leczniczy, który sprawdza się doskonale w leczeniu i poprawie widzenia. Borówka odnalazła też swoje przeznaczenie w kuchni - jest jednym z podstawowych produktów, służących, jako farsz do pierogów, a także do wyrobu konfitur.
Powszechnie znana jako ostrężyna. Przez wielu niedoceniona i widziana wyłącznie, jako składnik dżemów i kompotów. A jeżyna posiada wiele cennych właściwości, które wykazują korzystne działanie nie tylko na zdrowie, ale i na urodę. Jeżyna zawiera witaminę C, prowitaminę A, niewielkie ilości witamin z grupy B, kwasy organiczne, cukry, pektyny oraz składniki mineralne, jak potas, magnez i wapń.
Lecznicze działanie wykazują liście, owoce i korzeń jeżyny. I tak odwar z korzenia jeżyny ma działanie moczopędne. Wywar z liści stosowany jest jako środek napotny w leczeniu przeziębień, pomaga w leczeniu biegunki oraz jest uznawany za środek wspomagający leczenie anemii. Dodatkowo sok z jeżyn stosowany jest zewnętrznie w leczeniu schorzeń skóry, a odwar z jej liści jest popularnym dodatkiem do kąpieli, który powoduje oczyszczenie skóry i ogólne wzmocnienie organizmu.
Malina
Trudno nie wspomnieć o niepowtarzalnych walorach smakowych tych owoców. Maliny lekkie, słodkie i przyjemnie rozpływające się w ustach, są częstym sezonowym dodatkiem do wielu deserów, lodów, do ciast. Ale cenniejsze od smakowych są ich walory lecznicze. Maliny posiadają wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6), prowitaminę A, witaminę C i PP. Poza tym fruktozę, sacharozę, olejki eteryczne, kwas foliowy, żelazo i sole mineralne.
Są nieocenionym źródłem roślinnego błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, stąd maliny zalecane są do stosowania w czasie kuracji odchudzających. Sok z malin to najpopularniejszy środek domowy na obniżenie wysokiej temperatury ciała, działający rozgrzewająco i napotnie. Stosowany profilaktycznie doskonale przygotowuje organizm na nadejście zimowych, chłodnych dni - zwiększa jego odporność.
Zwarte w malinach antyoksydanty spowalniają proces starzenia się skóry. Maliny wykazują też działanie moczopędne i oczyszczające. W kosmetyce, maliny to jeden z naturalnych produktów stosowanych jako środek do domowych maseczek. Szczególnie zalecane są dla cery tłustej i trądzikowej.
Poziomka
Jak mawiają - poziomka, to kuzynka truskawki, która nie ustępuje jej w zaletach nie tylko smakowych. Poziomka zawiera duże ilości witaminy C, całe mnóstwo soli mineralnych, jak potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest bogatym źródłem kwasów organicznych oraz flawonoidów. Zewnętrznie pomaga i przyspiesza proces gojenia w ranach i okaleczeniach.
Wewnętrznie jej zastosowanie jest bardziej obszerne. Poziomka wykazuje silne działanie moczopędne i oczyszczające. Działa przeciwbiegunkowo, bakteriobójczo i ściągająco na błony śluzowe na każdym odcinku przewodu pokarmowego, od jamy ustnej zaczynając. Poziomka znana jest też, jako roślina wzmacniająca organizm, zwłaszcza w czasie kuracji wiosennych.
Uwaga! Te owoce leśne są trujące!
Mimo, że w lesie czeka na nas wiele wartościowych dla zdrowia owoców, czeka też wiele niebezpieczeństw. Poza jadalnymi owocami w leśnych zagajnikach i na polanach możemy spotkać także trujące owoce, które w najłagodniejszej wersji po zjedzeniu przyprawią nas tylko o mdłości lub silną niestrawność. Poza tym, ich zjedzenie może skończyć się nawet śmiercią. Których owoców nie należy zbierać, a najlepiej omijać je szerokim łukiem?
Owoce jałowca, owoce konwalii majowej, owoce bzu czarnego, owoce kaliny, owoce kruszyny, owoce kokoryczki, wawrzynka wilcze łyko, trzmieliny, pokrzyku wilczej jagody.