Na froncie walki z bólem

article cover
123RF/PICSEL

Na froncie walki z bólem

Na ząb Kiedy cię męczy ból zęba, sięgnij po goździki. Około 10 sztuk utłucz w moździerzu, tak aby uzyskać pół łyżeczki proszku. Dodaj pół łyżeczki oleju, np. kokosowego i dokładnie wymieszaj. Nałóż pastę na bolący ząb i dziąsło. Trzymaj około 10-15 minut. W razie konieczności powtarzaj zabieg w ciągu dnia. Możesz też zmieszać 3-4 krople olejku goździkowego z połową łyżeczki oliwy z oliwek. Nasącz miksturą wacik i umieść go na kilka minut w obolałym czy opuchniętym miejscu.
Na ząb Kiedy cię męczy ból zęba, sięgnij po goździki. Około 10 sztuk utłucz w moździerzu, tak aby uzyskać pół łyżeczki proszku. Dodaj pół łyżeczki oleju, np. kokosowego i dokładnie wymieszaj. Nałóż pastę na bolący ząb i dziąsło. Trzymaj około 10-15 minut. W razie konieczności powtarzaj zabieg w ciągu dnia. Możesz też zmieszać 3-4 krople olejku goździkowego z połową łyżeczki oliwy z oliwek. Nasącz miksturą wacik i umieść go na kilka minut w obolałym czy opuchniętym miejscu.123RF/PICSEL
Na bóle stawów Pieprz cayenne radzi sobie z nimi doskonale. Gdy stawy zaczynają ci dokuczać, przygotuj domową maść: wymieszaj pół łyżeczki mielonego pieprzu cayenne z dwiema łyżeczkami ciepłej oliwy lub oleju kokosowego. Powstałą papkę połóż na bolesne miejsce. Pozostaw na 20 minut, a następnie spłucz. Powtarzaj kilka razy dziennie. Pamiętaj tylko, aby nigdy nie nakładać przyprawy na podrażnioną skórę. Pieprz cayenne przydaje się także przy bólach brzucha: wsyp do szklanki wody połowę łyżeczki pieprzu cayenne, wymieszaj i wypij. Po kwadransie powinnaś poczuć ulgę. Uwaga! Jeśli przyjmujesz leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego, rozrzedzające krew lub środki z miłorzębem czy żeń-szeniem, stosowanie pieprzu cayenne omów z lekarzem.
Na bóle stawów Pieprz cayenne radzi sobie z nimi doskonale. Gdy stawy zaczynają ci dokuczać, przygotuj domową maść: wymieszaj pół łyżeczki mielonego pieprzu cayenne z dwiema łyżeczkami ciepłej oliwy lub oleju kokosowego. Powstałą papkę połóż na bolesne miejsce. Pozostaw na 20 minut, a następnie spłucz. Powtarzaj kilka razy dziennie. Pamiętaj tylko, aby nigdy nie nakładać przyprawy na podrażnioną skórę. Pieprz cayenne przydaje się także przy bólach brzucha: wsyp do szklanki wody połowę łyżeczki pieprzu cayenne, wymieszaj i wypij. Po kwadransie powinnaś poczuć ulgę. Uwaga! Jeśli przyjmujesz leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego, rozrzedzające krew lub środki z miłorzębem czy żeń-szeniem, stosowanie pieprzu cayenne omów z lekarzem.123RF/PICSEL
Na ból pleców To dolegliwość tak obecnie powszechna, że ze świecą szukać dorosłego człowieka, który jej nie doświadczył. Ale rozprawisz się z nią za pomocą rozmarynu. Łyżkę stołową zioła zagotuj w dwóch szklankach wody, odstaw na 15 minut. Wypijaj dziennie co najmniej szklankę ciepłego płynu. Z zaparzonego rozmarynu (ale też waleriany lub tymianku) możesz robić okłady: mocz w gorącym naparze ręcznik, przykładaj do bolącego miejsca. Anna Strąk Źródło: Twoje imperium
Na ból pleców To dolegliwość tak obecnie powszechna, że ze świecą szukać dorosłego człowieka, który jej nie doświadczył. Ale rozprawisz się z nią za pomocą rozmarynu. Łyżkę stołową zioła zagotuj w dwóch szklankach wody, odstaw na 15 minut. Wypijaj dziennie co najmniej szklankę ciepłego płynu. Z zaparzonego rozmarynu (ale też waleriany lub tymianku) możesz robić okłady: mocz w gorącym naparze ręcznik, przykładaj do bolącego miejsca. Anna Strąk Źródło: Twoje imperium123RF/PICSEL
Na artretyzm Imbir, podobnie jak pieprz cayenne, łagodzi bóle stawów oraz zmniejsza obrzęk i sztywność nawet do 63 procent w ciągu dwóch miesięcy - do takiego wniosku doszli duńscy naukowcy. Dzieje się tak za sprawą silnych związków, które powstrzymują produkcję hormonów wywołujących ból. Dodawaj więc codziennie łyżeczkę suszonego imbiru lub dwie łyżeczki świeżego (posiekanego lub startego) do posiłków. Włącz do diety także... wiśnie. Związki organiczne, które nadają im czerwoną barwę, są jednocześnie substancjami przeciwzapalnymi, i to nawet 10 razy silniejszymi niż ibuprofen! W sezonie jedz świeże, poza sezonem - mrożone (albo pij z nich sok), dopóki ból nie zelżeje.
Na artretyzm Imbir, podobnie jak pieprz cayenne, łagodzi bóle stawów oraz zmniejsza obrzęk i sztywność nawet do 63 procent w ciągu dwóch miesięcy - do takiego wniosku doszli duńscy naukowcy. Dzieje się tak za sprawą silnych związków, które powstrzymują produkcję hormonów wywołujących ból. Dodawaj więc codziennie łyżeczkę suszonego imbiru lub dwie łyżeczki świeżego (posiekanego lub startego) do posiłków. Włącz do diety także... wiśnie. Związki organiczne, które nadają im czerwoną barwę, są jednocześnie substancjami przeciwzapalnymi, i to nawet 10 razy silniejszymi niż ibuprofen! W sezonie jedz świeże, poza sezonem - mrożone (albo pij z nich sok), dopóki ból nie zelżeje. 123RF/PICSEL
Na zgagę Koniecznie zaopatrz się w kurkumę. Składnik aktywny tej rośliny - kurkumina - ułatwia trawienie i zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się kwasu żołądkowego. A to on, cofając się wraz z treścią pokarmową z żołądka, powoduje zgagę. Jeśli zatem czujesz silne pieczenie w przełyku, wypij szklankę wody lub mleka z łyżeczką kurkumy lub zjedz łyżeczkę proszku przed posiłkiem.
Na zgagę Koniecznie zaopatrz się w kurkumę. Składnik aktywny tej rośliny - kurkumina - ułatwia trawienie i zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się kwasu żołądkowego. A to on, cofając się wraz z treścią pokarmową z żołądka, powoduje zgagę. Jeśli zatem czujesz silne pieczenie w przełyku, wypij szklankę wody lub mleka z łyżeczką kurkumy lub zjedz łyżeczkę proszku przed posiłkiem.123RF/PICSEL
Na migrenę Złocień maruna pomaga walczyć nie tylko z bólem głowy, ale także z towarzyszącymi mu nudnościami czy światłowstrętem. Aby skorzystać z jego właściwości, dwie łyżeczki suszonego zioła zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw do zaparzenia na ok. 15-20 minut. Wypijaj trzy szklanki naparu dziennie. Dobre efekty przynosi także połączenie złocienia maruny z korą wierzby: po dwie łyżeczki ziół zalej dwiema szklankami wrzącej wody. Zaparzaj 15 minut pod przykryciem. W razie ataku migreny pij po pół szklanki cztery razy dziennie.
Na migrenę Złocień maruna pomaga walczyć nie tylko z bólem głowy, ale także z towarzyszącymi mu nudnościami czy światłowstrętem. Aby skorzystać z jego właściwości, dwie łyżeczki suszonego zioła zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw do zaparzenia na ok. 15-20 minut. Wypijaj trzy szklanki naparu dziennie. Dobre efekty przynosi także połączenie złocienia maruny z korą wierzby: po dwie łyżeczki ziół zalej dwiema szklankami wrzącej wody. Zaparzaj 15 minut pod przykryciem. W razie ataku migreny pij po pół szklanki cztery razy dziennie.123RF/PICSEL
zdjęcie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?