Na lepsze trawienie

Uczucie pełności po posiłku? Ucisk czy zgaga to objawy niestrawności. Postaw na dietetyczne duety, które zaradzą problemom.

123RF/PICSEL

Na lepsze trawienie

Cykoria 

Jej zaleta jej poprawa wyglądu skóry. Cykoria to jeden z najlepszych prebiotyków, czyli pokarmu dla pożytecznych bakterii w jelitach. Razem stanowią doskonały duet, dzięki któremu procesy trawienne w jelitach przebiegają bez zakłóceń. 

***
#POMAGAMINTERIA
Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>
WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>>

Źródło: Rewia
Kiszonki ogórki

Ogórki kiszone to źródło usprawniających pracę jelit probiotyków.
Płatki owsiane i cynamon

Łyżeczka cynamonu w porannej owsiance przyspieszy przemianę materii. Usprawni trawienie i pomoże w odchudzaniu.
Chrzan i bazylia

Zawierają olejki eteryczne, które poprawiają wydzielanie soków trawiennych i przyspieszają trawienie mięsa. Najlepiej przygotować tarty chrzan i dodawać go do potraw mięsnych (np. w surówce), smarować nim kanapki z wędliną oraz przyprawiać jedzenie bazylią (świeżą lub suszoną). Ważne! Unikaj ciężkostrawnych połączeń, np. smażonego mięsa z surowymi warzywami.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas