Na problemy trawienne
Proste sposoby na uciążliwe dolegliwości.
Jeżyna
Witaminy, minerały i błonnik zawarte w jej liściach pomagają przy bólach brzucha, przewlekłych biegunkach oraz odbudowie flory bakteryjnej jelit. Skuteczny okazuje się odwar z tej rośliny.
Wrzuć do garnka 2 łyżki rozdrobnionych liści, zalej 2 szklankami letniej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Odstaw na kwadrans do naciągnięcia, przecedź. Spożywaj 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki, dzieci - po 1/4.
Cząber
Bogaty w mikroelementy i składniki odżywcze, ma silne działanie tonizujące oraz ułatwiające trawienie. Likwiduje wzdęcia, nasiloną fermentację, biegunki, a także pasożyty.
Łyżeczkę świeżego ziela lub 2 łyżeczki suszu zalej szklanką wrzątku. Gotuj 3 minuty pod przykryciem, po czym zostaw na 10 minut do naciągnięcia. Pij po 100-200 ml, 2-3 razy dziennie po posiłku.
Ziele angielskie
Zwane też korzennikiem. Leczy niestrawność, hamuje nadmierną fermentację, łagodzi bóle i kurcze jelit, wzmacnia żołądek. Pomocna przy biegunkach, torsjach, zaparciach czy wzdęciach jest herbatka z ziela angielskiego.
Zmiel lub rozgnieć 4 ziarenka, zalej szklanką wrzątku. Przykryj i parz ok. 10 minut. Możesz dosłodzić miodem, sokiem malinowym lub syropem klonowym.