Najbardziej kaloryczne rodzaje orzechów

Orzechy są polecane jako zdrowa przekąska bogata w cenne składniki odżywcze takie jak witaminy, mikroelementy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Do tego są bardzo smaczne. Jednak regularne sięganie po te przysmaki może okazać się zdradliwe dla osób dbających o linię.

article cover
123RF/PICSEL

Najbardziej kaloryczne rodzaje orzechów

Orzechy pekan pod względem kaloryczności zajmują drugie miejsce. 100 g to aż 691 kcal. To jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy E, A, kwas foliowy, cenne minerały (miedź, cynk, selen i żelazo). Pod względem zawartości polifenoli nie mogą się z nimi równać żadne inne orzechy. Spożywane w umiarkowanych ilościach przyniosą mnóstwo korzyści dla organizmu.
Orzechy macadamia mają najwyższą zawartość tłuszczu pośród wszystkich orzechów. Przekłada się to na wysoką kaloryczność, ponad 700 kalorii na 100 g.  Ze względu na dużą zawartość wapnia, żelaza, magnezu, a także witaminy E i witamin z grupy B, orzechy te są wartościowym elementem diety, należy jednak zachować umiar. Z pewnością zasiadanie przed telewizorem z torebką tych orzechów do chrupania, nie jest dobrym pomysłem i może źle odbić się na sylwetce.
Orzechy brazylijskie zajmują trzecie miejsce na podium z 659 kcal w 100 g produktu. Warto o tym, pamiętać jeśli liczymy kalorie, ale z pewnością nie znaczy to, że powinniśmy całkowicie eliminować je z diety. To najbogatsze źródło selenu. Orzechy brazylijskie zawierają też sporo wapnia, magnezu i potasu, witaminy E i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas