Najważniejsze witaminy. Gdzie ich szukać?
Witaminy są bez wątpienia kluczowymi substancjami dla utrzymania dobrego zdrowia. Nie zawsze jednak wiemy, jakie funkcje dokładnie pełnią w organizmie. Oto najważniejsze witaminy i ich źródła pochodzenia.

123RF/PICSEL
Najważniejsze witaminy. Gdzie ich szukać?
Witaminy są bez wątpienia kluczowymi substancjami dla utrzymania dobrego zdrowia. Nie zawsze jednak wiemy, jakie funkcje dokładnie pełnią w organizmie. Oto najważniejsze witaminy i ich źródła pochodzenia.

Witamina D To ona sprawia, że kości i zęby są mocne, choć to nie jej wszystkie funkcje. Hamuje też wydalanie wapnia i reguluje wchłanianie fosforu z jelit. Wspiera system nerwowy, zmniejsza stany zapalne skóry oraz odpowiada za wydzielanie insuliny. 80 proc. zapotrzebowania na witaminę D powinna pochodzić z syntezy skórnej. W Polsce odpowiednia ilość promieni słonecznych występuje od kwietnia do września, dlatego często borykamy się z niedoborem witaminy. Aby uzupełnić niedobór, powinniśmy wystawiać się na słońce na około 20 minut dziennie. Sporo witaminy D mają ryby. Jeśli słońca brakuje w zimowych miesiącach, powinniśmy zajadać się nimi przynajmniej 2 razy w tygodniu. Szczególnie dużo cennych substancji zawiera węgorz, śledź oraz makrela. 123RF/PICSEL

Witamina E Wyjątkowym antyutleniaczem jest też witamina E, zwana tokoferolem. Zapobiega bowiem niszczeniu się włókien kolagenowych, a więc pomaga zadbać o jędrność skóry. Dbanie o odpowiedni poziom witaminy E w organizmie, to tak naprawdę przedłużanie młodości i pięknego wyglądu. Tę cudowną substancję znajdziemy między innymi w migdałach, orzechach ziemnych, kapuście, maśle czy szprotkach. Wystarczy jednak, że sięgniemy po olej sojowy, który w pełni zaspokoi nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę E. Trzy łyżki tłoczonego na zimno oleju pozwolą nam zadbać o długą młodość. 123RF/PICSEL

Witamina K Dostarczając witaminę K do organizmu, poprawimy koloryt skóry, zapobiegniemy powstawaniu nieestetycznych pajączków, które są zmorą kobiet w każdym wieku i wzmocnimy ściany naczyń krwionośnych. Witamina K ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Do tej grupy związków należy wytwarzana przez bakterie jelitowe witamina K2, syntetyczna substancja oznaczona nazwą K3 oraz ta, dostarczana do organizmu w pożywieniu, czyli witamina K1. Jeśli zdecydujemy się szukać substancji w pożywieniu, powinniśmy przede wszystkim skupić się na zielonych liściach: jarmużu, sałacie masłowej, brokułach czy szpinaku. 123RF/PICSEL

Witamina C Jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, odtruwa organizm, wzmacnia odporność i chroni układ sercowo-naczyniowy. Witamina C bierze też udział w szeregu ważnych procesów, które zachodzą w organizmie. Wspomaga produkcję białek i kolagenu. Jest też niezbędna w przemianach cholesterolu, tłuszczy i kwasów żółciowych. Nietrudno zaspokoić dzienną dawkę witaminy C. Wystarczy dodać do ulubionej sałatki pokrojoną w kostkę paprykę lub wypić do śniadania szklankę soku z czarnej porzeczki. Poza tym, najwięcej witaminy znajdziemy w owocach dzikiej róży. Najlepiej suplementować substancję z pożywienia. Syntetyczna witamina może przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych. 123RF/PICSEL

Witamina B1 Jeśli chcecie cieszyć się zdrowym sercem, koniecznie pamiętajcie o suplemetnacji witaminy B1. Oprócz układu sercowo-naczyniowego wspiera też nerwowy i odpornościowy. Tiamina przyśpiesza gojenie ran, uśmierza ból, a co więcej, zmniejsza ryzyko ukąszeń przez komary. Najczęściej na jej niedobór cierpią osoby starsze, uprawiające wyczynowo sport lub pracujące intensywnie umysłowo. Brak tej ważnej dla organizmu substancji może objawiać się skurczem mięśni, niewydolnością krążenia, zaburzeniami trawienia i uczuciem ciągłego zmęczenia. Żeby uzupełnić niedobory, warto zajadać się drożdżami, ziarnami zbóż, pestkami słonecznika lub suszonymi owocami. 123RF/PICSEL

Witamina A Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Witamina A (inaczej retinol) zapobiega między innymi kurzej ślepocie i leczy choroby oczu. Odpowiedni poziom substancji w organizmie to gwarancja prawidłowej pracy tarczycy, jelit, układu odpornościowego, zdrowego gardła oraz płuc. Udowodniono też, że pochodne witaminy A potrafią skutecznie leczyć ciężkie odmiany trądziku i innych chorób skóry. Przedawkowanie witaminy może być jednak bardzo niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie gdy przyjmujemy ją w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znacznie bezpieczniej zjadać zawarty w roślinach beta-karoten. Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy A? Przede wszystkim w żółtkach jaj, mlecznych przetworach oraz owocach i warzywach o czerwonym, pomarańczowym i zielonym kolorze. 123RF/PICSEL

Witamina B2 Ryboflawina odgrywa ważną rolę w tworzeniu się czerwonych krwinek. Wpływa też na poprawne funkcjonowanie błon śluzowych i nabłonka naczyń krwionośnych. Duże zapotrzebowanie na witaminę B2 mają kobiety w ciąży i czasie laktacji, dzieci w okresie wzrostu oraz osoby żyjące w ciągłym stresie. Niezbędna jest też u pacjentów chorujących na przewlekłe choroby, walczących z wysokimi gorączkami, biegunkami czy schorzeniami jelit. Witamina B2 znosi wysokie temperatury, dlatego można ją suplementować poprzez gotowane jedzenie. Należy jednak pamiętać, aby było przyrządzane w małych ilościach wody, żeby cenne substancje się z niego nie wypłukały. Wystarczy zjeść jajko na miękko, małą porcję wątróbki lub twarożku żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2. Poza tym znaleźć ją można w ziemniakach, produktach zbożowych oraz grzybach. 123RF/PICSEL