Reklama

Nalewka z orzechów

Najbardziej docenianą częścią orzecha jest jego owoc, jednak zielona skorupka również jest źródłem witamin i cennych składników. Można z niej przygotować nalewkę, która ma właściwości lecznicze.

Nalewka z orzechów - właściwości

Wywar z łupinek orzechów pomaga na dolegliwości żołądkowe oraz biegunkę. Łagodzi objawy zatruć. Jest źródłem fosforu i kwasu foliowego.

Nalewka z orzechów - przepis

Składniki na nalewkę

  • 20 sztuk zielonych łupinek z orzechów (najlepiej zebrać je w lipcu)
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 goździki
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Umyj łupinki i pokrój w ćwiartki. Orzechy wrzuć do dużego słoja, zalej wódką i spirytusem. Dodaj goździki i gałkę muszkatołową. 

Odstaw w ciepłe miejsce na cztery tygodnie. Po tym czasie odcedź alkohol od łupinek. Do orzechów dodaj pół szklanki wody i szklankę cukru. 

Mieszankę odstaw na trzy tygodnie w chłodne miejsce. Co kilka dni należy wstrząsnąć słojem. Po odczekaniu połącz alkohol z wywarem z łupinek. 

Reklama

Nalewkę przelej do butelek i odłóż na pół roku (nabierze aromatu i lepszego smaku).

Nalewka z orzechów - przeciwwskazania

Nalewki nie powinny spożywać osoby poniżej 18. roku życia i kobiety w ciąży. Przeszkodą jest również uczulenie na orzechy. Jeżeli ograniczasz cukier, także nie powinnaś sięgać po ten wywar.

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: orzechy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy