Nalewka z orzechów
Najbardziej docenianą częścią orzecha jest jego owoc, jednak zielona skorupka również jest źródłem witamin i cennych składników. Można z niej przygotować nalewkę, która ma właściwości lecznicze.
Nalewka z orzechów - właściwości
Wywar z łupinek orzechów pomaga na dolegliwości żołądkowe oraz biegunkę. Łagodzi objawy zatruć. Jest źródłem fosforu i kwasu foliowego.
Nalewka z orzechów - przepis
Składniki
na nalewkę
- 20 sztuk zielonych łupinek z orzechów (najlepiej zebrać je w lipcu)
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wódki
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 4 goździki
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Umyj łupinki i pokrój w ćwiartki. Orzechy wrzuć do dużego słoja, zalej wódką i spirytusem. Dodaj goździki i gałkę muszkatołową.
Odstaw w ciepłe miejsce na cztery tygodnie. Po tym czasie odcedź alkohol od łupinek. Do orzechów dodaj pół szklanki wody i szklankę cukru.
Mieszankę odstaw na trzy tygodnie w chłodne miejsce. Co kilka dni należy wstrząsnąć słojem. Po odczekaniu połącz alkohol z wywarem z łupinek.
Nalewkę przelej do butelek i odłóż na pół roku (nabierze aromatu i lepszego smaku).
Nalewka z orzechów - przeciwwskazania
Nalewki nie powinny spożywać osoby poniżej 18. roku życia i kobiety w ciąży. Przeszkodą jest również uczulenie na orzechy. Jeżeli ograniczasz cukier, także nie powinnaś sięgać po ten wywar.
Zobacz także: