Namocz ziarna, nasiona i orzechy przed jedzeniem
Dzięki temu prostemu trikowi będą łatwiej strawne, a nasz organizm przyswoi je niemal w stu procentach.
Namaczanie ułatwi też usunięcie kwasu fitynowego, utrudniającego przyswajanie z nich wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Jednocześnie zwiększysz ilość wchłanianych witamin, zwłaszcza z grupy B.
W czym moczyć?
Najlepiej w samej wodzie lub wodzie z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny, octu jabłkowego, szczypty soli.
Jak długo?
Orzechy laskowe, nasiona dyni - 10 godzin.
Orzechy włoskie, migdały - 8 godzin.
Orzechy nerkowca, pistacje - 2-4 godziny.
Orzechy brazylijskie - 1 godzinę.
Ziarna słonecznika, sezamu - 4-6 godzin.
Po moczeniu orzechy lub nasiona możesz zjeść od razu lub wysuszyć np. w piekarniku w najniższej temperaturze i sięgnąć po nie, kiedy będziesz miała na nie ochotę.
Zobacz także: