Nasiona chia. Jak to się je?

Neutralne w smaku, podobne do ziarna maku nasiona chia (szałwia hiszpańska), dzięki imponującej zawartości leptyny i błonnika pomagają w przemianie materii i oczyszczaniu organizmu z toksyn, a w efekcie - w odchudzaniu.

Aby przyswoić wapń, żelazo i kwasy omega-3 z nasion chia, trzeba je wcześniej namoczyć
Aby przyswoić wapń, żelazo i kwasy omega-3 z nasion chia, trzeba je wcześniej namoczyć123RF/PICSEL

Dorosła osoba może zjeść 15 g chia - około 2 łyżeczki dziennie. Nasiona przechowuj szczelnie zamknięte.

Aby przyswoić wapń, żelazo i kwasy omega-3 z nasion chia, trzeba je wcześniej namoczyć lub zemleć w młynku. Jak zrobić modny wśród gwiazd pudding z chia? Nasiona namocz, aby zmieniły strukturę z sypkiej na żelową. Zalej mlekiem sojoowym lub kokosowym, odstaw na 4 godziny, czasem zamieszaj. Podawaj z owocami. 

Nasiona chia dodawaj do porannej owsianki, jogurtu, koktajli warzywnych i owocowych. Posypuj nimi sałatki, używaj jako zamiennika bułki tartej. Po zmieleniu wykorzystaj (pół na pół z mąką gryczaną) do zrobienia naleśników w stylu fit. Koktajl: 2 łyżki chia namocz w szklance mleka, zmiksuj z bananem i mrożonymi jagodami.

Zobacz także: 

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas