Natura dla zdrowia

Jedz surowe warzywa, owoce, zboża, nasiona, orzechy i zioła. Wzmocnisz swój organizm.

Podstawą diety są surowe składniki
Podstawą diety są surowe składniki© Panthermedia
Podstawą diety są surowe składniki
 © Panthermedia

Ten sposób żywienia przeszło 100 lat temu opracował szwajcarski lekarz dr Max O. Bircher- Benner, właściciel kliniki w Zurychu. Jego dzieło kontynuowała córka, również lekarka. Doktor Max Bircher-Benner zauważył, że złe nawyki żywieniowe są powodem bardzo wielu chorób. Każdy organizm jest bowiem zakwaszony na skutek stosowania diety wysokobiałkowej. To prosta droga do uszkodzenia nerek, wątroby i jelit, a w konsekwencji do zaburzeń przemiany materii.

Oto przykazania doktora:
- każdy posiłek należy zaczynać od pokarmu surowego;
- codziennie trzeba zjadać jakiekolwiek zielone liście (np. sałatę, szpinak);
- należy zrezygnować bądź ograniczyć spożywanie mięsa;
- potrawy powinno gotować się na parze lub w małej ilości wody;
- spożywać muesli przez cały rok.

W związku z tym dr Bircher-Benner zalecał spożywanie białka roślinnego w postaci warzyw oraz pełnych produktów zbożowych (grube kasze, pieczywa), owoców i orzechów. W diecie tej należy ograniczyć pokarmy o wysokiej zawartości skrobi (mąka, ziemniaki, drobne kasze, cukier). Najważniejsza zasada dr Birchera-Bennera to: 65 proc. dziennej racji żywieniowej mają stanowić produkty surowe - owoce i warzywa (należy jadać je przed gorącymi posiłkami). Pozostałe 35 procent to produkty gotowane.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas