Reklama

Reklama

Naturalne antybiotyki

Aloes, czosnek i dzika róża pomogą walczyć z chorobą.

Na samą myśl o antybiotykach cierpnie ci skóra. Bo już wiesz, że są jak tornado, które wymiata z twego organizmu nie tylko złe bakterie, ale i te dobre. Unikasz więc ich jak ognia. Ale są antybiotyki naturalne. Skuteczne, tanie i bezpieczne. Znajdziesz je w swojej spiżarni.

Co to są naturalne antybiotyki

To związki wytwarzane naturalnie, czyli bez ingerencji człowieka i... chemii. Produkuje je sama natura, głównie grzyby i rośliny. Tak powstaje cała bogata grupa penicylin naturalnych, które niszczą bakterie, grzyby i wirusy. Są skuteczne, a jednocześnie bezpieczne, bo nie powodują skutków ubocznych. Naturalne antybiotyki, w przeciwieństwie do ich chemicznych zastępców, nie tylko niszczą wroga, ale wzmacniają organizm i mobilizują go do ciężkiej walki.

Reklama

Cebula i czosnek

Cebula zawiera związki siarki, które nadają jej właściwości silnego antybiotyku. Jest też bogata w witaminy A, C i z grupy B. Żucie cebuli przez 5 min dezynfekuje jamę ustną, zaś cebulowy syrop leczy kaszel i przeziębienie. Z kolei czosnek zawdzięcza właściwości lecznicze allicynie. Uwalnia się ona w naszym organizmie podczas trawienia czosnku. Naukowcy udowodnili, że czosnek działa silniej nawet niż penicylina i tetracyklina, bo niszczy nie tylko bakterie, ale też wirusy, grzyby, pasożyty i pierwotniaki.

Dzika róża, żurawina

Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C, sprawia, że dzika róża ma właściwości antybiotyczne. Zwiększa ona odporność, przyspiesza gojenie ran, pobudza też dojrzewanie czerwonych krwinek. Natomiast sok z żurawin jest najlepszym lekiem na choroby układu moczowego, bowiem zawiera substancje, które oczyszczają go z bakterii.

Aloes i miód

Sok z aloesu jest prawdziwym antybiotykiem. Zawiera on substancje przeciwzapalne (beta-sitosterol, kampesterol, bradykinazę), przeciwbakteryjne (fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe) oraz przeciwbólowe (kwas salicylowy oraz mleczan magnezowy). Miód pomaga na grypę, przeziębienie, uporczywy kaszel i chrypkę, a także na dolegliwości żołądkowe. A to dzięki zawartej w nim inhibinie - pszczelemu enzymowi, który jest pogromcą bakterii. Mikstura, która postawi cię na nogi: sok ze świeżo wyciśniętej cytryny zalej gorącą wodą i posłódź miodem. Pij gorącą.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | choroby | antybiotyki | aloes

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy