Naturalny lek i kosmetyk
Właściwości lecznicze i profilaktyczne borówek.
Chronią przed starzeniem
Niepozorne owoce są receptą na zachowanie młodego wyglądu i spowolnienie starzenia się organizmu. Jagody stanowią bogate źródło antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy - naturalnych substancji, które niszczą wolne rodniki i poprzez to opóźniają procesy starzenia - zarówno skóry, jak i innych komórek organizmu, co m.in. zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Antyoksydanty przyczyniają się do regeneracji skóry, wzmocnienia napięcia włókien kolagenu i elastyny, odpowiedzialnych za sprężystość skóry. Przeciwutleniacze utrzymują też w skórze optymalne stężenie mającego właściwości nawilżające i ujędrniające kwasu hialuronowego, którego ilość z wiekiem spada.
Skutki wieloletniego narażania skóry na działanie słońca łagodzą alfa-hydroksykwasy, beta-karoten i witaminy PP oraz C, które spowalniają procesy starzenia się skóry, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów skóry oraz wspomagają jej regenerację.
Owoce dla diabetyka
Do związków obecnych w jagodach należy roślinny odpowiednik insuliny. Świeże jagody i wyciągi z liści zawierają substancje insulinopodobne: wakcyninę i glikokininę. Regulują one poziom cukru we krwi, podobnie jak insulina. Suszone liście jagód są składnikiem diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Obniżają poziom cukru, mogą spowodować częściowe ustąpienie zmian zwyrodnieniowych siatkówki - powikłania cukrzycy.
Pomagają schudnąć
Jagody są cennym sojusznikiem w walce z nadwagą. Dieta jagodowa to świetny sposób na odchudzanie. Owoce są niskokaloryczne - zjadając szklankę jagód, dostarczasz tylko 80 kcal! Jeśli wybierasz się na urlop i chcesz się dobrze prezentować na plaży, codziennie jedz jagody. Dieta jagodowa nie powinna trwać dłużej niż 10 dni.
W tym czasie możesz pić koktajle jagodowe (300 ml jogurtu naturalnego wymieszaj ze 100 ml mleka, 0,75 szklanki jagód i sokiem z połówki cytryny) oraz dodawać te owoce do sałatek i muesli. Pamiętaj, by do jagód nie dodawać cukru! Podczas kuracji dzienna dawka kalorii ma wynosić 1000 kcal.
Kolejna zasada diety jagodowej to ograniczenie do minimum spożycia tłuszczu. Dietę jagodową możesz wzbogacić o chude mięso, najlepiej drobiowe. Jagody pomagają oczyścić organizm z toksyn, dlatego warto pić spore ilości wody mineralnej, która wypłucze i usunie zanieczyszczenia z organizmu. W ciągu 10 dni możesz schudnąć 3-4 kg. Diety nie powinny stosować kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci i młodzież.
Leczą zmiany skórne
To naturalne kosmetyki. Jagody mają działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę - za sprawą związków witaminowych, pektyn, aminokwasów i organicznych kwasów owocowych. Te ostatnie zapobiegają pogrubieniu rogowej warstwy naskórka, dzięki czemu poprawia się wygląd skóry trądzikowej. Witaminy A i C rozjaśniają skórę i zapobiegają powstawaniu piegów.
Składniki zawarte w jagodach powodują obkurczenie się uszkodzonych warstw błon śluzowych i komórek skóry i przeciwdziałają jej stanom zapalnym. Kosmetyki na bazie jagód zaleca się osobom o cerze trądzikowej, tłustej i naczyniowej. Jagody w postaci miazgi można stosować zewnętrznie. To skuteczny środek przeciwko liszajom.
Zwalczają bakterie i wirusy
Zanim wynaleziono antybiotyki, jagody stosowano do leczenia zakażeń, tyfusu, a nawet polio. Zwalczano też nimi gronkowca. Dziś również są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Dzięki zawartości garbników czarna jagoda wykazuje właściwości przeciwwirusowe i jest zalecana w profilaktyce chorób wirusowych dróg oddechowych, takich jak np. zapalenie płuc, a także jako środek wspomagający leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego.
Poza tym jagody wykazują działanie przeciwbakteryjne. Potrafią zwalczać wiele bakterii, które zagrażają naszemu zdrowiu - nawet te oporne na działanie antybiotyków. Wśród nich znajdują się: Salmonella, Shigella, Streptococcus, Escherichia coli.