​Nie ma jak herbatka

Co jest najlepsze po długim spacerze w zimny dzień? Dobra herbata. Dlatego warto wiedzieć, jak ją parzyć.

Kwas cytrynowy w kontakcie z liśćmi herbaty powoduje powstanie szkodliwego dla mózgu cytrynianu glinu.
Kwas cytrynowy w kontakcie z liśćmi herbaty powoduje powstanie szkodliwego dla mózgu cytrynianu glinu.123RF/PICSEL
  • Woda, którą zalewa się herbatę, powinna się zagotować, a następnie uspokoić.
  • Zieloną herbatę zalewa się wodą w temperaturze 80°C (zalana wrzątkiem będzie gorzka). Nie musisz mieć termometru! Wrzątek przelany do zimnego naczynia traci ok. 10°C, wystarczy więc wykonać taką operację dwukrotnie, by uzyskać wodę odpowiednią do zaparzania większości zielonych herbat.
  • Przed parzeniem herbaty przelej czajniczek wrzątkiem. Gdy zalejesz herbatę w zimnym naczyniu, woda odda mu temperaturę i herbata tak dobrze się nie zaparzy.
  • Herbata w torebkach ma bardzo drobno pocięte liście, więc parzy się ją błyskawicznie. Im większe liście, tym więcej czasu potrzebują do dobrego naciągnięcia.
  • Gdy herbatę chcesz doprawić cytryną, dodaj ją do naciągniętego naparu bez fusów. Kwas cytrynowy w kontakcie z liśćmi powoduje powstanie szkodliwego dla mózgu cytrynianu glinu.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas