Nie pielęgnuj w sobie nadciśnienia
Wydawać by się mogło, że nadciśnienie atakuje znienacka. Ale tak naprawdę pracujemy na nie całe życie!
Nadciśnienie tętnicze to choroba, która według szacunków kardiologów dotyczy nawet co trzeciego dorosłego człowieka. Statystyk, które dokładnie opisywałyby skalę problemu, brak, gdyż większość ludzi nie ma nawyku mierzenia sobie ciśnienia. Oznacza to jednak, że możemy być chorzy, chociaż jeszcze nie wiemy o tym.
Tymczasem nie leczone nadciśnienie może prowadzić do udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i niewydolności nerek. Co można zyskać, zmieniając menu? Według specjalistów z amerykańskiego Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego skutecznym i bezinwazyjnym lekarstwem na tę groźną chorobę jest zastąpienie niezdrowego sposobu odżywiania się dietą DASH (tj. Dietary Approaches to Stop Hypertension).
Już po dwóch tygodniach jej stosowania można zaobserwować obniżenie ciśnienia tętniczego, zmniejszenie ilości złego cholesterolu LDL we krwi i spadek wagi ciała. Dieta DASH jest więc skierowana nie tylko do ludzi, którzy wiedzą, że mają za wysokie ciśnienie, ale również do tych, którzy są zagrożeni, chociaż sądzą, że problem ich nie dotyczy, a ponadto do każdego, kto doszedł do wniosku, że najwyższy czas zacząć zdrowo się odżywiać.
Ogólne zasady diety DASH Na codzienne menu składa się pięć, sześć niewielkich posiłków, a w każdym powinny znaleźć się produkty zbożowe (np. pieczywo pełnoziarniste, makaron razowy i ryż brązowy). Warzywa i owoce należy jeść cztery razy dziennie. Po chudy nabiał, mięsa oraz ryby sięgajmy dwa razy dziennie, ale nie zapominajmy przy tym o roślinach strączkowych i pestkach.
Nie jedz tego, jeśli jesteś na diecie:
- białe pieczywo należy zastąpić tym, które jest wypiekane z mąki z pełnego przemiału,
- menu DASH wymaga ograniczenia cukru. Słodzone napoje, czekoladę, ciasta i ciasteczka lepiej zastąpić owocami,
- w czasie diety nie należy sięgać po alkohol. Nawet jeden kufel piwa lub kieliszek wina lub wódki spowalnia proces trawienia,
- w ciągu dnia nie wolno zjeść więcej niż 2/3 łyżeczki soli. Dlatego unikaj żywności wędzonej i puszkowanej!