Nie toleruję mleka!
Jeśli nie lubisz mleka lub nie możesz go pić, sięgnij np. po jogurt, kefir albo sery.
Mleko jest cenne odżywczo. Dostarcza pełnowartościowego białka, tłuszczu, cukru mlecznego tzw. laktozy oraz witamin i składników mineralnych - mówi ekspert dr Dariusz Włodarek.
I dodaje: - Pół litra mleka to 15 g białka, które wartością odżywczą ustępuje tylko białku jaja kurzego.
Lepsze mniej tłuste
Tłuszcz mleczny jest najłatwiej strawnym tłuszczem zwierzęcym. Jego kontrowersyjna szkodliwość wynika głównie z tego, że zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, podnoszących m.in. poziom cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko miażdżycy. Dlatego też w codziennej diecie najlepiej kupować mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu.
Co zamiast mleka?
Cukier mleczny, tj. laktoza, składa się z dwóch cukrów: glukozy i galaktozy. U niektórych dorosłych ilość tego enzymu w przewodzie pokarmowym jest mała, co prowadzi do tzw. nietolerancji laktozy. Objawia się ona m.in. biegunką po wypiciu większej ilości mleka. Osoby z nietolerancją laktozy powinny zamiast mleka jeść i pić fermentowane produkty mleczne, np. jogurt, kefir, maślankę czy sery. Jest w nich znacznie mniej laktozy, dzięki czemu nabiał w tej właśnie postaci jest lepiej tolerowany.
Nie dla cukrzyków
Po wypiciu jednorazowo większej ilości mleka u osób chorych na cukrzycę może dochodzić do nadmiernego wzrostu stężenia glukozy we krwi, ze względu na zawartą w mleku laktozę. Cukrzycy powinni pić fermentowane napoje mleczne, a mleko ograniczać do minimum, np. jako dodatek do kawy lub herbaty.