Nie toleruję mleka!

Jeśli nie lubisz mleka lub nie możesz go pić, sięgnij np. po jogurt, kefir albo sery.

Mleko dostarcza nam wielu ważnych składników odżywczych
 © Panthermedia
Mleko dostarcza nam wielu ważnych składników odżywczych
 © Panthermedia

Mleko jest cenne odżywczo. Dostarcza pełnowartościowego białka, tłuszczu, cukru mlecznego tzw. laktozy oraz witamin i składników mineralnych - mówi ekspert dr Dariusz Włodarek.

I dodaje: - Pół litra mleka to 15 g białka, które wartością odżywczą ustępuje tylko białku jaja kurzego.

Lepsze mniej tłuste

Tłuszcz mleczny jest najłatwiej strawnym tłuszczem zwierzęcym. Jego kontrowersyjna szkodliwość wynika głównie z tego, że zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, podnoszących m.in. poziom cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko miażdżycy. Dlatego też w codziennej diecie najlepiej kupować mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu.

Co zamiast mleka?

Cukier mleczny, tj. laktoza, składa się z dwóch cukrów: glukozy i galaktozy. U niektórych dorosłych ilość tego enzymu w przewodzie pokarmowym jest mała, co prowadzi do tzw. nietolerancji laktozy. Objawia się ona m.in. biegunką po wypiciu większej ilości mleka. Osoby z nietolerancją laktozy powinny zamiast mleka jeść i pić fermentowane produkty mleczne, np. jogurt, kefir, maślankę czy sery. Jest w nich znacznie mniej laktozy, dzięki czemu nabiał w tej właśnie postaci jest lepiej tolerowany.

Nie dla cukrzyków

Po wypiciu jednorazowo większej ilości mleka u osób chorych na cukrzycę może dochodzić do nadmiernego wzrostu stężenia glukozy we krwi, ze względu na zawartą w mleku laktozę. Cukrzycy powinni pić fermentowane napoje mleczne, a mleko ograniczać do minimum, np. jako dodatek do kawy lub herbaty.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas