Nie wahaj się sięgnąć po bataty!
Bataty nie są tak popularne, jak tradycyjne ziemniaki. Warto jednak od czasu do czasu po nie sięgnąć, bo mają więcej wartości odżywczych i są bardzo smaczne. Zobacz, dlaczego powinnaś na stałe wprowadzić je do swojego menu!

Bataty mają wiele cennych właściwości, więc dla własnego dobra powinnaś regularnie przygotowywać dania z ich dodatkiem. Chociaż nie są tak popularne, jak tradycyjna odmiana ziemniaków, to coraz więcej osób je docenia.
Nic dziwnego, w końcu zawierają cenną luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok, a także m.in. likopen i karotenoidy. Są źródłem skrobi i mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, więc są polecane również diabetykom.
Bataty są słodsze od tradycyjnych ziemniaków. Można przygotować z nich sporo smacznych dań np. puree lub placki. Obłędnie smakują również nafaszerowane według uznania.
Poza tym nie trzeba się ograniczać do jednej odmiany batatów, bo jest ich naprawdę sporo i to w różnych wersjach kolorystycznych.
Zobacz także: