Nie zapominaj o tłuszczach

article cover
123RF/PICSEL

Nie zapominaj o tłuszczach

Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności - 9 kcal/g, więc istnieje pokusa, żeby ich unikać. Natomiast w żadnym wypadku nie wolno ich eliminować, gdyż są dla nas absolutnie konieczne. Tłuszcze są bowiem nośnikiem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności - 9 kcal/g, więc istnieje pokusa, żeby ich unikać. Natomiast w żadnym wypadku nie wolno ich eliminować, gdyż są dla nas absolutnie konieczne. Tłuszcze są bowiem nośnikiem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.123RF/PICSEL
Ponadto tłuszcze są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są niezbędne do ich prawidłowego wchłaniania. Źródło: Tele Tydzień
Ponadto tłuszcze są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są niezbędne do ich prawidłowego wchłaniania. Źródło: Tele Tydzień 123RF/PICSEL
Jeśli jeść tłuszcze, to tylko roślinne Zdecydowanie są one najzdrowszą grupą tłuszczów, a dokładniej - ciekłe oleje roślinne. Mają bowiem najmniej szkodliwych kwasów nasyconych, a najwięcej zdrowych kwasów nienasyconych i nie zawierają cholesterolu.
Jeśli jeść tłuszcze, to tylko roślinne Zdecydowanie są one najzdrowszą grupą tłuszczów, a dokładniej - ciekłe oleje roślinne. Mają bowiem najmniej szkodliwych kwasów nasyconych, a najwięcej zdrowych kwasów nienasyconych i nie zawierają cholesterolu.123RF/PICSEL
Czym jest rafinacja? To nic innego jak czyszczenie - usuwa z olejów większość zanieczyszczeń, jakie mogą się w nim znaleźć. Są to zarówno zanieczyszczenia mikrobiologiczne, czyli np. mykotoksyny, substancje, które przyspieszają utlenianie oleju (dlatego oleje rafinowane są trwalsze), jak i tzw. zanieczyszczenia środowiskowe, np. benzopiren.
Czym jest rafinacja? To nic innego jak czyszczenie - usuwa z olejów większość zanieczyszczeń, jakie mogą się w nim znaleźć. Są to zarówno zanieczyszczenia mikrobiologiczne, czyli np. mykotoksyny, substancje, które przyspieszają utlenianie oleju (dlatego oleje rafinowane są trwalsze), jak i tzw. zanieczyszczenia środowiskowe, np. benzopiren.123RF/PICSEL
Pozytywny obraz tych olejów psuje olej kokosowy, który jest stały, zawiera najwięcej kwasów nasyconych i w oficjalnych rekomendacjach instytucji naukowych funkcjonuje jako tłuszcz, którego należy unikać.
Pozytywny obraz tych olejów psuje olej kokosowy, który jest stały, zawiera najwięcej kwasów nasyconych i w oficjalnych rekomendacjach instytucji naukowych funkcjonuje jako tłuszcz, którego należy unikać.123RF/PICSEL
Jeśli już smażyć, to na czym? Dziś światowa tendencja jest taka, aby tam, gdzie to tylko możliwe, stosować ciekłe oleje roślinne. Stoją za tym względy zdrowotne, gdyż takie oleje zawierają bardzo mało kwasów nasyconych i izomerów trans, uważanych za bardzo niekorzystne zdrowotnie. I dlatego dziś do smażenia powszechnie stosuje się oleje, które mają wysoką temperaturę dymienia, są stabilne i nie są tłoczone na zimno. I znowu najlepszy jest olej rzepakowy. Popularna oliwa z oliwek nadaje się tylko do krótkiego smażenia.
Jeśli już smażyć, to na czym? Dziś światowa tendencja jest taka, aby tam, gdzie to tylko możliwe, stosować ciekłe oleje roślinne. Stoją za tym względy zdrowotne, gdyż takie oleje zawierają bardzo mało kwasów nasyconych i izomerów trans, uważanych za bardzo niekorzystne zdrowotnie. I dlatego dziś do smażenia powszechnie stosuje się oleje, które mają wysoką temperaturę dymienia, są stabilne i nie są tłoczone na zimno. I znowu najlepszy jest olej rzepakowy. Popularna oliwa z oliwek nadaje się tylko do krótkiego smażenia. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?